Читај ми

ОДРЖАН САСТАНАК О БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА

Поводом почетка школске 2015/16. године одржан је састанак о безбедности ученика и школа којем је присуствовала начелница Градске управе за образовање Лидија Томаш. На састанку су презентованe теме „Анализa преступничких  понашања младих извршених на подручју Јужнобачког округа у школској 2014/15. години“ као и „План мера ради остваривања безбедности ученика и школа за школску 2015/16.  годину“.

- Град Нови Сад заједно са Координационим телом за борбу против насиља у основним и средњим школа на територији Новог Сада и Полицијском управом као партнером у овој акцији спроводи низ мера за повећање нивоа безбедности ученика основних и средњих школа. У складу са тим, на данашњем састанку су изнети подаци за претходни шестомесечни период који ће бити  разматрани на следећој седници Координационог тела за борбу против насиља Том приликом биће усвојен као шестомесечни извештај, а такође ће бити донесени нови закључци о мерама које бити предузете у наредном периоду. Оно што је планирано да се уради на пољу безбедности до краја године је увођење идентификационих картица за ученике и запослене у десет основних и исто толико средњих школа на територији града. Овом мером ће бити ограничен улазак свима онима који не припадају наставном особљу и школи. Из буџета Града за ову намену издвојено је по пет милиона динара за основне и средње школе које ће добити иидентификационе картице до краја ове године. Остале школе са подручја Града ће их добити у 2016. години. Такође је планиран пилот-пројекат за Техничку школу „Милева Марић-Ајнштајн“ која ће добити мултифункционална метална детектор-врата и он ће показати у којој мери ће бити побољшана безбедност у школама - рекла је Лидија Томаш и додала да ће и закључци са овог састанка свакако допринети унапређењу нивоа безбедности.

- У школама на подручју Јужнобачког округа или у њиховом непосредном окружењу, у школској 2014/15. години, евидентирана су укупно 243 кривична дела, што је за 5% мање него у одговарајућем претходном периоду. Трећина свих кривичних дела почињена је у Граду Новом Саду, као и 36% свих прекршаја јавног реда и мира евидентираних у претходној школској години. У структури кривичних дела најчешћа су она против имовине, а међу њима крађе и уништење и оштећење туђе ствари - рекао је официр Одељења полиције Дејан Дробњак.

Откривање већег броја кривичних дела из области сузбијања наркоманије резултат је активности полиције и оперативних акција, као што је „Школарац“. Ова акција реализује се у свим школама у Новом Саду, од јуна 2014, са циљем сузбијања свих облика криминалитета. Током ове акције, полиција је, између осталог, применила овлашћења према 6000 лица, пронашла и одузела наркотике од 90 лица, запленила пет комада ватреног и 52 хладног оружја, пронашла 27 лица по потерницама.

За безбедност ученика у школама задужени су и школски полицајци који покривају укупно 32 образовне установе у Новом Саду и Темерину. У зонама школа појачано је присуство позорника, а дојаве о догађајима у школама или њиховој околини за полицију имају приоритет у односу на остале.

У оквиру превентивно-едукативног пројекта Министарства унутрашњих послова „Безбедно детињство-развој безбедносне културе младих“ полицијски службеници су  током школске 2014/15. године одржали 503 предавања „У зачараном кругу дроге и алкохола“, „Упознајмо полицију“ и „Спречимо вршњачко насиље“, у основним школама на којима је присуствовало 10777 ученика петих разреда.

Нови Сад, 3. септембар 2015. године