Читај ми

ОДРЖАН САСТАНАК НАЦИОНАЛНОГ КОМИТЕТА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ГОВОРА МРЖЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић и члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар присуствовали су у Омладинском информативном центру Инфополис, уводном делу четвртог састанка Националног комитета за борбу против говора мржње на интернету.

- У оквиру имплементације Локалног акционог плана политике за младе Града Новог Сада, ове године је из буџета издвојено више од 2,5 милиона динара управо за пројекте који се баве безбедношћу младих - изјавио је Борко Илић и додао - Интернет је данас основно средство комуникације, међутим поред свих предности нових технологија морамо да водимо рачуна и о електронском насиљу. Град ће посредством Канцеларије за младе наставити да активно подржава све институције и организације које се баве овим проблемом.

Национални комитет за борбу против говора мржње на интернету формиран је у марту ове године и до сада је спровео низ активности, током којих су млади људи информисани о томе како да препознају говор мржње, како да се заштите од истог и коме могу да се обрате ако су и сами жртве или сведоци насиља на интернету.  Састанак је водио председник Националног комитета, државни секретар за омладину Ненад Боровчанин који је нагласио да је Нови Сад изабран као место састанка како би се додатно скренула пажња јавности на пораст насиља у овом граду и упутила снажна порука да се истом мора стати на пут.

- Национални комитет за борбу против говора мржње на интернету спроводи кампању у оквиру које се труди да учини интернет простор сигурнијим. Наш задатак је да едукујемо младе и усмеримо их да користе све бенефите интернета, а да избегну све оно што је негативно, као што је дискриминација, нетолеранција и говор мржње, јер се веома често насиље са интернета преноси и у реалан живот- истакао је Боровчанин.

Члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар је поздравио иницијативу Министарства за спорт и омладину и  додао да Град препознаје значај теме каква је безбедност на интернету и спречавања говора мржње.
- У савременом свету интернет има изузетан значај за друштвени живот младих и свака друштвена средина има обавезу да ради на идентификацији и решавању проблема из ове области. Сама чињеница да је Октобарска награда ове године додељена Центру за превенцију девијантног понашања код младих "Таргет" показује у којој мери Град Нови Сад поклања пажњу овом проблему. Новосадске организације су ове године конкурисале са квалитетним пројектима и ја сам уверен да ће они дати добре резултате у овој борби - изјавио је Свилар.

Нови Сад, 31. октобар 2013. године