Čitaj mi

ODRŽAN SASTANAK NACIONALNOG KOMITETA ZA BORBU PROTIV GOVORA MRŽNJE NA INTERNETU

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić i član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar prisustvovali su u Omladinskom informativnom centru Infopolis, uvodnom delu četvrtog sastanka Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na internetu.

- U okviru implementacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada, ove godine je iz budžeta izdvojeno više od 2,5 miliona dinara upravo za projekte koji se bave bezbednošću mladih - izjavio je Borko Ilić i dodao - Internet je danas osnovno sredstvo komunikacije, međutim pored svih prednosti novih tehnologija moramo da vodimo računa i o elektronskom nasilju. Grad će posredstvom Kancelarije za mlade nastaviti da aktivno podržava sve institucije i organizacije koje se bave ovim problemom.

Nacionalni komitet za borbu protiv govora mržnje na internetu formiran je u martu ove godine i do sada je sproveo niz aktivnosti, tokom kojih su mladi ljudi informisani o tome kako da prepoznaju govor mržnje, kako da se zaštite od istog i kome mogu da se obrate ako su i sami žrtve ili svedoci nasilja na internetu.  Sastanak je vodio predsednik Nacionalnog komiteta, državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin koji je naglasio da je Novi Sad izabran kao mesto sastanka kako bi se dodatno skrenula pažnja javnosti na porast nasilja u ovom gradu i uputila snažna poruka da se istom mora stati na put.

- Nacionalni komitet za borbu protiv govora mržnje na internetu sprovodi kampanju u okviru koje se trudi da učini internet prostor sigurnijim. Naš zadatak je da edukujemo mlade i usmerimo ih da koriste sve benefite interneta, a da izbegnu sve ono što je negativno, kao što je diskriminacija, netolerancija i govor mržnje, jer se veoma često nasilje sa interneta prenosi i u realan život- istakao je Borovčanin.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar je pozdravio inicijativu Ministarstva za sport i omladinu i  dodao da Grad prepoznaje značaj teme kakva je bezbednost na internetu i sprečavanja govora mržnje.
- U savremenom svetu internet ima izuzetan značaj za društveni život mladih i svaka društvena sredina ima obavezu da radi na identifikaciji i rešavanju problema iz ove oblasti. Sama činjenica da je Oktobarska nagrada ove godine dodeljena Centru za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih "Target" pokazuje u kojoj meri Grad Novi Sad poklanja pažnju ovom problemu. Novosadske organizacije su ove godine konkurisale sa kvalitetnim projektima i ja sam uveren da će oni dati dobre rezultate u ovoj borbi - izjavio je Svilar.

Novi Sad, 31. oktobar 2013. godine