Читај ми

ОДРЖАН ПРИЈЕМ У ЧАСТ ''ТАМБУРИЦА ФЕСТ-А''

Поводом недавно одржаног јубиларног 10. издања ''Тамбурица фест-а'' и признања за најбољи фестивал етно музике у Европи, додељеног од стране Светске асоцијације фестивала, уметника и извођача VAFA, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је руководство тог Фестивала. Иначе, у образложењу за доделу престижне награде наглашено је да је „Тамбурица фест“ посебна културна мисија на светском нивоу и фестивал који за разлику од већине, није бизнис него истински негује традицију и има јединствен карактер за допринос светској културној баштини.

- Нови Сад је град у којем се организују бројни догађаји у области културе и шире, што позитивно утиче на развој туризма, и из тог угла гледано, једна од најпрепознатљивијих манифестација је„Тамбурица фест“. Челни људи већ 10 година раде на концепцији Фестивала, па имају неспоран квалитет и резултат који га потврђује, чему у прилог говори и то да је током јубиларног издања било преко 100 000 посетилаца. Верујем да ће наставити да негују нашу културу и традицију, јер тамбурица је као инструмент дубоко укорењена у ове крајеве и заслужује квалитетан однос. Такође Фестивал доприноси неговању добрих међурегионалних односа, па су Нови Сад посећивали оркестри из Хрватске, Словеније, Републике Српске, а ове године и гости из Руске Федерације што је такође значајно – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Како је рекао директор Фестивала Јован Пејчић расположиви подаци показују да су хотелски и угоститељски капацитети током Фестивала били испуњени, односно да је добра посета позитивно утицала на приходе у том домену.

- Радимо 12 месеци, наша мисија се не завршава са Фестивалом јер учесници''Тамбурица фест-а'' наступају широм Европе промовишући на најбољи начин Нови Сад. Посебна инспирација и мотивација нашем тиму је то што знамо да радимо на очувању друштвене и културне свести. За десет година имали смо учеснике из 18 земаља, овога пута из осам, у намери да се сконцентришемо на квалитет програма, а најбољи је био Градски оркестар из Бања Луке што ће им много значити у каријери – изјавио је Пејчић и захвалио се Граду на подршци, без које, како је оценио не би остварили толики успех.

На "Тамбурица фесту" је од 2008. године наступило око 160 оркестара из свих крајева света. Ове године, поводом јубилеја, наступило је око 600 извођача међу којима и победнички оркестри са претходних фестивала, нови оркестри у такмичарском делу као и Велики тамбурашки оркестар Радио телевизије Војводине, који обележава 60 година рада, те Академски ансамбл руских народних инструмената Московске филхармоније са 50 чланова и други.

Нови Сад, 29. јун 2017. године