Čitaj mi

ODRŽAN PRIJEM U ČAST ''TAMBURICA FEST-A''

Povodom nedavno održanog jubilarnog 10. izdanja ''Tamburica fest-a'' i priznanja za najbolјi festival etno muzike u Evropi, dodelјenog od strane Svetske asocijacije festivala, umetnika i izvođača VAFA, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je rukovodstvo tog Festivala. Inače, u obrazloženju za dodelu prestižne nagrade naglašeno je da je „Tamburica fest“ posebna kulturna misija na svetskom nivou i festival koji za razliku od većine, nije biznis nego istinski neguje tradiciju i ima jedinstven karakter za doprinos svetskoj kulturnoj baštini.

- Novi Sad je grad u kojem se organizuju brojni događaji u oblasti kulture i šire, što pozitivno utiče na razvoj turizma, i iz tog ugla gledano, jedna od najprepoznatlјivijih manifestacija je„Tamburica fest“. Čelni lјudi već 10 godina rade na koncepciji Festivala, pa imaju nesporan kvalitet i rezultat koji ga potvrđuje, čemu u prilog govori i to da je tokom jubilarnog izdanja bilo preko 100 000 posetilaca. Verujem da će nastaviti da neguju našu kulturu i tradiciju, jer tamburica je kao instrument duboko ukorenjena u ove krajeve i zaslužuje kvalitetan odnos. Takođe Festival doprinosi negovanju dobrih međuregionalnih odnosa, pa su Novi Sad posećivali orkestri iz Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske, a ove godine i gosti iz Ruske Federacije što je takođe značajno – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kako je rekao direktor Festivala Jovan Pejčić raspoloživi podaci pokazuju da su hotelski i ugostitelјski kapaciteti tokom Festivala bili ispunjeni, odnosno da je dobra poseta pozitivno uticala na prihode u tom domenu.

- Radimo 12 meseci, naša misija se ne završava sa Festivalom jer učesnici''Tamburica fest-a'' nastupaju širom Evrope promovišući na najbolјi način Novi Sad. Posebna inspiracija i motivacija našem timu je to što znamo da radimo na očuvanju društvene i kulturne svesti. Za deset godina imali smo učesnike iz 18 zemalјa, ovoga puta iz osam, u nameri da se skoncentrišemo na kvalitet programa, a najbolјi je bio Gradski orkestar iz Banja Luke što će im mnogo značiti u karijeri – izjavio je Pejčić i zahvalio se Gradu na podršci, bez koje, kako je ocenio ne bi ostvarili toliki uspeh.

Na "Tamburica festu" je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara iz svih krajeva sveta. Ove godine, povodom jubileja, nastupilo je oko 600 izvođača među kojima i pobednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom delu kao i Veliki tamburaški orkestar Radio televizije Vojvodine, koji obeležava 60 godina rada, te Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova i drugi.

Novi Sad, 29. jun 2017. godine