Читај ми

ОДРЖАН ОМЛАДИНСКИ ФОРУМ У НОВОМ САДУ ПОВОДОМ КАНДИДАТУРЕ ГРАДА ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ МЛАДИХ 2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем присуствовао званичном представљању кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу младих 2019. Поред представника омладинских организација, које су носиоци пројекта, догађају су такође присуствовали члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар, ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, као и представници националних организација младих ''Кровна организација младих Србије'' (КОМС)  и ''Национална асоцијација практичара/ки омладинског рада'' (НАПОР).

- За мене је најважнија чињеница да смо од почетка процеса, када смо крајем 2014. године кренули у кандидовање града за Омладинску престоницу Европе 2018. били  подржани од стране осам организација, а сада када смо кандидати за исту титулу 2019. године, иза наше идеје и иницијативе стоји чак 91 омладинска организација. То је највећи успех ове приче - квалитет и снага уједињене омладине Новог Сада. Изузено сам задовољан и захвалан на подршци коју нам у континуитету пружа Министарство омладине и спорта, које је на челу са министром Удовичићем препознало важност целог пројекта. Такође, захвалност упућујемо и младим суграђанима који у то улажу своје време, енергију и идеје. Ми ћемо се увек трудити да им обезбедимо услове за њихов несметан рад, а истовремено ћемо им као локална самоуправа осигурати буџетска средства за финансирање ових, али и других пројеката везаних за младе. Ово је веома озбиљна прича за цео Нови Сад, не само за младе, већ за све наше суграђане. Кренули смо у реализацију једне одважне идеје, и дубоко смо у њеној реализацији, захваљујући првенствено ставу и енергији наше омладине која ће увек имати нашу подршку – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је да данашња слика са Форума означава јединство представника разних нивоа власти, Универзитета и великог броја локалних и националних организација за младе.

- То показује како заједнички можемо да урадимо велике ствари. Када се сви ујединимо око једне идеологије, можемо да досегнемо виске циљеве. Све је кренуло од једне идеје, а то је да се Нови Сад позиционира као престоница младих на европској сцени. Омладина је важан део друштва и треба да постоји општа подршка да се она укључи у све аспекте његовог функционисања – рекао је министар Удовичић и захвалио се градоначелнику Милошу Вучевићу који је препознао значај позиционирања младих на локалном нивоу у свим сегментима и што је системски приступио томе истакне младе као важне чланове заједнице.

И ове године Нови Сад подноси кандидатуру за Европску престоницу младих. Нови Сад- Омладинска престоница Европе 2019. (ОПЕНС2019) има за циљ да подржи младе људе да постану проактивни иницијатори позитивних промена и иновативних идеја у друштву како у граду Новом Саду, тако и на националном, регионалном и интернационалном нивоу. Иницијатива ОПЕНС2019, састављена је из омладинских и организација за младе са широким спектром деловања и интереса.

- Изузетно нам је задовољство што смо данас у Градској кући свечано отворили први новосадски омладински форум. Окупљене организације младих, чак 91 омладинска организација, одлучиле су да подрже причу везану за кандидатуру Новог Сада за Oмладинску престоницу Европе. Заједно  разговарамо о томе како можемо да унапредимо цео процес везан за кандидовање, али и омладинску политику у Новом Саду. То је наставак приче од прошле године, где је локални одбор од само осам организација водио причу, а од ове године смо богатији за велики број организација које заједнички и одлучно теже искораку ка бољем животу младих – рекао је координатор иницијативе Вукашин Гроздановић.

Након обраћања многобројних учесника, уследио је радни део Форума где је изабрано радно председништво, разматране су актулености везане за омладинску политику у Новом Саду, изнети су извештаји рада са даљим корацима иницијативе ОПЕНС 2019 и договорени су кораци који ће се предузимати у сусрет следећој седници.

Европска престоница младих је титула која се додељује једном европском граду на период од годину дана. Град који постане Омладински европски центар добија прилику да, кроз многобројне програме и пројекте, млади људи прикажу културни, социјални, политички и економски живот и развој.

Нови Сад, 29. март 2016. године