Čitaj mi

ODRŽAN OMLADINSKI FORUM U NOVOM SADU POVODOM KANDIDATURE GRADA ZA EVROPSKU PRESTONICU MLADIH 2019.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem prisustvovao zvaničnom predstavlјanju kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019. Pored predstavnika omladinskih organizacija, koje su nosioci projekta, događaju su takođe prisustvovali član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, kao i predstavnici nacionalnih organizacija mladih ''Krovna organizacija mladih Srbije'' (KOMS)  i ''Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada'' (NAPOR).

- Za mene je najvažnija činjenica da smo od početka procesa, kada smo krajem 2014. godine krenuli u kandidovanje grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. bili  podržani od strane osam organizacija, a sada kada smo kandidati za istu titulu 2019. godine, iza naše ideje i inicijative stoji čak 91 omladinska organizacija. To je najveći uspeh ove priče - kvalitet i snaga ujedinjene omladine Novog Sada. Izuzeno sam zadovolјan i zahvalan na podršci koju nam u kontinuitetu pruža Ministarstvo omladine i sporta, koje je na čelu sa ministrom Udovičićem prepoznalo važnost celog projekta. Takođe, zahvalnost upućujemo i mladim sugrađanima koji u to ulažu svoje vreme, energiju i ideje. Mi ćemo se uvek truditi da im obezbedimo uslove za njihov nesmetan rad, a istovremeno ćemo im kao lokalna samouprava osigurati budžetska sredstva za finansiranje ovih, ali i drugih projekata vezanih za mlade. Ovo je veoma ozbilјna priča za ceo Novi Sad, ne samo za mlade, već za sve naše sugrađane. Krenuli smo u realizaciju jedne odvažne ideje, i duboko smo u njenoj realizaciji, zahvalјujući prvenstveno stavu i energiji naše omladine koja će uvek imati našu podršku – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da današnja slika sa Foruma označava jedinstvo predstavnika raznih nivoa vlasti, Univerziteta i velikog broja lokalnih i nacionalnih organizacija za mlade.

- To pokazuje kako zajednički možemo da uradimo velike stvari. Kada se svi ujedinimo oko jedne ideologije, možemo da dosegnemo viske cilјeve. Sve je krenulo od jedne ideje, a to je da se Novi Sad pozicionira kao prestonica mladih na evropskoj sceni. Omladina je važan deo društva i treba da postoji opšta podrška da se ona uklјuči u sve aspekte njegovog funkcionisanja – rekao je ministar Udovičić i zahvalio se gradonačelniku Milošu Vučeviću koji je prepoznao značaj pozicioniranja mladih na lokalnom nivou u svim segmentima i što je sistemski pristupio tome istakne mlade kao važne članove zajednice.

I ove godine Novi Sad podnosi kandidaturu za Evropsku prestonicu mladih. Novi Sad- Omladinska prestonica Evrope 2019. (OPENS2019) ima za cilј da podrži mlade lјude da postanu proaktivni inicijatori pozitivnih promena i inovativnih ideja u društvu kako u gradu Novom Sadu, tako i na nacionalnom, regionalnom i internacionalnom nivou. Inicijativa OPENS2019, sastavlјena je iz omladinskih i organizacija za mlade sa širokim spektrom delovanja i interesa.

- Izuzetno nam je zadovolјstvo što smo danas u Gradskoj kući svečano otvorili prvi novosadski omladinski forum. Okuplјene organizacije mladih, čak 91 omladinska organizacija, odlučile su da podrže priču vezanu za kandidaturu Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope. Zajedno  razgovaramo o tome kako možemo da unapredimo ceo proces vezan za kandidovanje, ali i omladinsku politiku u Novom Sadu. To je nastavak priče od prošle godine, gde je lokalni odbor od samo osam organizacija vodio priču, a od ove godine smo bogatiji za veliki broj organizacija koje zajednički i odlučno teže iskoraku ka bolјem životu mladih – rekao je koordinator inicijative Vukašin Grozdanović.

Nakon obraćanja mnogobrojnih učesnika, usledio je radni deo Foruma gde je izabrano radno predsedništvo, razmatrane su aktulenosti vezane za omladinsku politiku u Novom Sadu, izneti su izveštaji rada sa dalјim koracima inicijative OPENS 2019 i dogovoreni su koraci koji će se preduzimati u susret sledećoj sednici.

Evropska prestonica mladih je titula koja se dodelјuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Grad koji postane Omladinski evropski centar dobija priliku da, kroz mnogobrojne programe i projekte, mladi lјudi prikažu kulturni, socijalni, politički i ekonomski život i razvoj.

Novi Sad, 29. mart 2016. godine