Читај ми

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „САРАДЊА УНИВЕРЗИТЕТА И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ“

Шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је округлом столу „Сарадња универзитета и локалне самоуправе“ који је организовала Стална конференција градова и општина, a који је одржан у ректорату Универзитета у Београду. На округлом столу се говорило о предностима партнерства локалних самоуправа и универзитета у Србији као и приоритетима и могућим дометима те сарадње. Са стручног аспекта сагледани су постојећи модели сарадње, док су у току дискусије предложени нови облици сарадње. У уводном излагању, поред Александра Петровића и проректора за финансије и организацију Универзитета у Новом Саду проф. др Радована Пејановића, присутнима су се обратили и ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, као и председник СКГО проф. др Зоран Перишић.

- Нови Сад је град са преко 400 000 становника, који је мултиконфесионална и мултикултурална средина, са веома богатом историјом, културом и традицијом. Оно што је једна од његових главних специфичности, јесте Универзитет са преко 50 000 студената. Наш Универзитет сарађује не само са универзитетима из региона, већ и са целим светом, а посебно плодну сарадњу има са универзитетима из градова побратима Новог Сада. Догађај који је тесно институционално и кроз званичне оквире повезао наш град и Универзитет јесте потписивање споразума у вези са реализацијом студентске праксе у органима градске управе, који је након једне успешне године спровођења, наредне и обновљен. Тиме је много студената добило квалитетно знање и праксу кроз рад у јавним предузећима, јер су се непосредно и директно упознали са проблемима и изазовима који су карактеристични за спољно окружење, ван факултета - рекао је Александар Петровић који је у свом излагању посебну пажњу скренуо на „Пословни инкубатор у области информационих технологија“ који је основао Град, заједно са Факултетом техничких наука, а затим на пројекат Града и Пољопривредног и Природно-математичког факултета „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона“ , као и на многе друге.

На округлом столу представљени су примери успешног партнерства универзитета и локалних самоуправа о чему су говорили представници из Београда, Новог Сада и Зрењанина. Дискусија је вођена у правцу добијања одговора на питања која се тичу тога могу ли таква партнерства обезбедити већи приступ ЕУ фондовима, како осигурати квалитет партнерства, како се правно уређују ти односи, а као веома значајно, истакло се питање преношења добрих искустава из праксе на друге градове.

Нови Сад, 13. новембар 2014. године