Читај ми

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ОПРАШИВАЊЕ – ЗНАЧАЈ, ЗАШТИТА ПЧЕЛА, БЕНЕФИТИ ЗА РАТАРЕ, ПОВРТАРЕ, ВОЋАРЕ И ПЧЕЛАРЕ“

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски и шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада проф. др Маријана Дукић Мијатовић учествовали су у раду округлог стола „Опрашивање – значај, заштита пчела, бенефити за ратаре, повртаре, воћаре и пчеларе“.

Округли сто организован је у оквиру пројекта „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона“ који реализује Град Нови Сад са партнерима, а финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, у оквиру позива „Социо-економски развој Дунавске регије у Србији“.

- Пчеларство је грана сточарства која је у успону. У Србији производња меда сваке године расте, али повећава се и вредност извоза меда, пре свега у Европску унију. Мед наших произвођача има ознаку географског порекла што му даје посебну вредност на тржишту. Према речима пчелара који учествују у овом пројекту, бенефит од тога већ осећају, то јест већа је заинтересованост потрошача за липов мед – истакао је мр Горан Сечујски.

Проф. др Маријана Дукић Мијатовић нагласила је да је Канцеларија за локални економски развој надлежна за привлачење страних инестиција, али и за подршку домаћој привреди.

- Пројекат је значајан јер подразумева синергију произвођача, Града и професора са Универзитета, а добили смо и подршку ЕУ и то у вредости од око 170 000 евра. Једна од активности пројекта је едукација пчелара, и то не само уско стручна, већ и у домену предузетништва, како би самостално могли да праве бизнис планове. Такође пчеларским удружењима ће бити обезбеђени бољи услови рада, а факултети ће добити модерне лабораторије у којима ће моћи да анализирају квалитет полена, болести пчела и слично. Крајњи резултат за наш град и нашу земљу биће брендирање фрушкогорског липовог меда и развој ове перспективне привредне гране – истакла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Циљ пројекта је јачање конкурентности пчеларства као привредне гране у реону Фрушке горе, с акцентом на повећање тржишног удела фрушкогорског липовог меда, производа изузетног квалитета, карактеристичног за ово подручје. Пројектне активности допринеће остварењу наведеног циља јачањем капацитета удружења пчелара, произвођача меда и образовних институција, као и анимирањем и подршком младима да започну сопствено пословање у области пчеларства.

Циљ овог Округлог стола је био успостављање што боље сарадње и нових пословних прилика међу релевантним учесницима у процесу опрашивања, који су дискутовали на неколико кључних тема.

Нови Сад, 30 мај 2014. године