Čitaj mi

ODRŽAN OKRUGLI STO „OPRAŠIVANJE – ZNAČAJ, ZAŠTITA PČELA, BENEFITI ZA RATARE, POVRTARE, VOĆARE I PČELARE“

Član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada prof. dr Marijana Dukić Mijatović učestvovali su u radu okruglog stola „Oprašivanje – značaj, zaštita pčela, benefiti za ratare, povrtare, voćare i pčelare“.
Okrugli sto organizovan je u okviru projekta „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“ koji realizuje Grad Novi Sad sa partnerima, a finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, u okviru poziva „Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji“.

- Pčelarstvo je grana stočarstva koja je u usponu. U Srbiji proizvodnja meda svake godine raste, ali povećava se i vrednost izvoza meda, pre svega u Evropsku uniju. Med naših proizvođača ima oznaku geografskog porekla što mu daje posebnu vrednost na tržištu. Prema rečima pčelara koji učestvuju u ovom projektu, benefit od toga već osećaju, to jest veća je zainteresovanost potrošača za lipov med – istakao je mr Goran Sečujski.

Prof. dr Marijana Dukić Mijatović naglasila je da je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj nadležna za privlačenje stranih inesticija, ali i za podršku domaćoj privredi.

- Projekat je značajan jer podrazumeva sinergiju proizvođača, Grada i profesora sa Univerziteta, a dobili smo i podršku EU i to u vredosti od oko 170 000 evra. Jedna od aktivnosti projekta je edukacija pčelara, i to ne samo usko stručna, već i u domenu preduzetništva, kako bi samostalno mogli da prave biznis planove. Takođe pčelarskim udruženjima će biti obezbeđeni bolji uslovi rada, a fakulteti će dobiti moderne laboratorije u kojima će moći da analiziraju kvalitet polena, bolesti pčela i slično. Krajnji rezultat za naš grad i našu zemlju biće brendiranje fruškogorskog lipovog meda i razvoj ove perspektivne privredne grane – istakla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Cilj projekta je jačanje konkurentnosti pčelarstva kao privredne grane u reonu Fruške gore, s akcentom na povećanje tržišnog udela fruškogorskog lipovog meda, proizvoda izuzetnog kvaliteta, karakterističnog za ovo područje. Projektne aktivnosti doprineće ostvarenju navedenog cilja jačanjem kapaciteta udruženja pčelara, proizvođača meda i obrazovnih institucija, kao i animiranjem i podrškom mladima da započnu sopstveno poslovanje u oblasti pčelarstva.
Cilj ovog Okruglog stola je bio uspostavljanje što bolje saradnje i novih poslovnih prilika među relevantnim učesnicima u procesu oprašivanja, koji su diskutovali na nekoliko ključnih tema.

Novi Sad, 30 maj 2014. godine