Читај ми

ОДРЖАН КОНЦЕРТ СТИПЕНДИСТА ФОНДА МЕЛАНИЈЕ БУГАРИНОВИЋ

Концерт добитника стипендије Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин” одржан је у свечаној сали Градске куће, у организацији Музичке омладине Града Новог Сада. Укупно дванаест стипендиста, ученика Музичке школе „Исидор Бајић” и студената Академије уметности у Новом Саду, од којих су десет соло певачи, а двојица пијанисти-корепетитори, у свом богатом програму извели су арије из чувених опера и соло песме прослављених домаћих и страних композитора.

- Овај Фонд основан је с циљем да подстакне и унапреди вокално стваралаштвo младих у Новом Саду, првенствено давањем стипендија и организовањем концерата који ће промовисати младе уметнике у области класичне музике. Фонд ове године обележава 45 година постојања, на шта смо као Град посебно поносни, и 120 година од  рођења Меланије Бугариновић. Дело и хуманистичка идеја славне уметнице настављају да живе кроз успехе свих оних којима је помогла и којима ће Фонд помагати. Као и увек, пред нама је одличан концерт који изнова показује величину и значај одлуке Меланије Бугариновић да сву своју имовину уложи у будућност - рекао је Далибор Рожић и додао да су у простору свечане сале Градске куће изложена њена два портрета који се иначе налазе у Музеју Града Новог Сада.   

Меланија Бугариновић, оперска певачица светског гласа и велика добротворка, која је, иако родом из Беле Цркве, сву покретну и непокретну имовину поклонила 1978. године граду Новом Саду, уз услов да се оснује фонд који ће стипендирати талентоване ученике средње музичке школе и студенте Академије уметности у Новом Саду, вокалног смера и пијанисте-корепетиторе. Њен гест био је мотивисан жељом да сачува сећање на своју прерано преминулу ћерку, Мирјану Калиновић, такође талентовану оперску певачицу, али и да материјално помогне младим музичким талентима, соло певачима и пијанистима – корепетиторима, како би се што лакше школовали.

Нови Сад, 1. март 2023. године