Čitaj mi

ODRŽAN KONCERT STIPENDISTA FONDA MELANIJE BUGARINOVIĆ

Koncert dobitnika stipendije Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin” održan je u svečanoj sali Gradske kuće, u organizaciji Muzičke omladine Grada Novog Sada. Ukupno dvanaest stipendista, učenika Muzičke škole „Isidor Bajić” i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, od kojih su deset solo pevači, a dvojica pijanisti-korepetitori, u svom bogatom programu izveli su arije iz čuvenih opera i solo pesme proslavlјenih domaćih i stranih kompozitora.

- Ovaj Fond osnovan je s cilјem da podstakne i unapredi vokalno stvaralaštvo mladih u Novom Sadu, prvenstveno davanjem stipendija i organizovanjem koncerata koji će promovisati mlade umetnike u oblasti klasične muzike. Fond ove godine obeležava 45 godina postojanja, na šta smo kao Grad posebno ponosni, i 120 godina od  rođenja Melanije Bugarinović. Delo i humanistička ideja slavne umetnice nastavlјaju da žive kroz uspehe svih onih kojima je pomogla i kojima će Fond pomagati. Kao i uvek, pred nama je odličan koncert koji iznova pokazuje veličinu i značaj odluke Melanije Bugarinović da svu svoju imovinu uloži u budućnost - rekao je Dalibor Rožić i dodao da su u prostoru svečane sale Gradske kuće izložena njena dva portreta koji se inače nalaze u Muzeju Grada Novog Sada.   

Melanija Bugarinović, operska pevačica svetskog glasa i velika dobrotvorka, koja je, iako rodom iz Bele Crkve, svu pokretnu i nepokretnu imovinu poklonila 1978. godine gradu Novom Sadu, uz uslov da se osnuje fond koji će stipendirati talentovane učenike srednje muzičke škole i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, vokalnog smera i pijaniste-korepetitore. Nјen gest bio je motivisan želјom da sačuva sećanje na svoju prerano preminulu ćerku, Mirjanu Kalinović, takođe talentovanu opersku pevačicu, ali i da materijalno pomogne mladim muzičkim talentima, solo pevačima i pijanistima – korepetitorima, kako bi se što lakše školovali.

Novi Sad, 1. mart 2023. godine