Читај ми

ОДРЖАН 6. ЧВАРАК ФЕСТ У КАЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић отвориo је манифестацију ''Чварак фест'' која је одржана шести пут по реду у Каћу. "Чварак фест" промовише један од најпознатијих војвођанских гастрономских бисера – чварак, а догађај су, као и до сада, употпунили бројни излагачи који су представили своје производе.

- Овом манифестацијом изражавамо однос према традицији и производима по којима смо препознатљиви. Иако смо под великим комерцијалним утицајима супермаркета, бројни излагачи који су данас присутни показују да постоји снага у приватном предузетништву, и треба охрабрити људе да се баве занатима који су очували ову заједницу. Манифестације овог типа не треба банализовати и сводити на вашарски тип, јер оне имају културлошко-социјолошки али и економско-привредни карактер. Захваљујући овом фестивалу Каћ живи пуним интензитетом и посећују га људи из целе Србије и из региона – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Током манифестације одржано је такмичење у топљењу чварака, а посетиоци су имали прилику да пробају и дисноторски паприкаш, послушају тамбурашке банде и учествују у такмичењу бацања глокни у даљ.

Према речима организатора од ове године манифестација је добила и међународни карактер, пошто су били гости из суседне Мађарске, из општине Бакш, а програм су обогатила и Ловачка друштва која су се такмичила у кувању ловачког паприкаша.

Организатори су приредили и богат културно-уметнички програм на смотри фолклора, у којој је учествовало 14 културно-уметничких друштава, а изложени су и радови настали на Ликовној колонији.

Нови Сад, 7. новембар 2015. године