Čitaj mi

ODRŽAN 6. ČVARAK FEST U KAĆU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvorio je manifestaciju ''Čvarak fest'' koja je održana šesti put po redu u Kaću. "Čvarak fest" promoviše jedan od najpoznatijih vojvođanskih gastronomskih bisera – čvarak, a događaj su, kao i do sada, upotpunili brojni izlagači koji su predstavili svoje proizvode.

- Ovom manifestacijom izražavamo odnos prema tradiciji i proizvodima po kojima smo prepoznatljivi. Iako smo pod velikim komercijalnim uticajima supermarketa, brojni izlagači koji su danas prisutni pokazuju da postoji snaga u privatnom preduzetništvu, i treba ohrabriti ljude da se bave zanatima koji su očuvali ovu zajednicu. Manifestacije ovog tipa ne treba banalizovati i svoditi na vašarski tip, jer one imaju kulturloško-socijološki ali i ekonomsko-privredni karakter. Zahvaljujući ovom festivalu Kać živi punim intenzitetom i posećuju ga ljudi iz cele Srbije i iz regiona – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Tokom manifestacije održano je takmičenje u topljenju čvaraka, a posetioci su imali priliku da probaju i disnotorski paprikaš, poslušaju tamburaške bande i učestvuju u takmičenju bacanja glokni u dalj.

Prema rečima organizatora od ove godine manifestacija je dobila i međunarodni karakter, pošto su bili gosti iz susedne Mađarske, iz opštine Bakš, a program su obogatila i Lovačka društva koja su se takmičila u kuvanju lovačkog paprikaša.

Organizatori su priredili i bogat kulturno-umetnički program na smotri folklora, u kojoj je učestvovalo 14 kulturno-umetničkih društava, a izloženi su i radovi nastali na Likovnoj koloniji.

Novi Sad, 7. novembar 2015. godine