Читај ми

ОДЕЉЕЊА НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ ОД СЕПТЕМБРА У ОШ "ЈОВАН ПОПОВИЋ"

Члан Градског већа за образовање Радомир Дабетић, заједно са помоћником градоначелника Вањом Вученовићем и шефом кабинета градоначелника Новог Сада Александром Петровићем,  примио је делегацију Нижњег Новгорода коју је предводио начелник Управе за образовање Александар Малкин. Састанку су присуствовали начелник Управе за образовање Града Новог Сада Бранко Новаковић, као и представници компаније НИС и Основне школе "Јован Поповић".

Током састанка разговарало се о заједничком пројекту који има за циљ отворање одељења на руском језику која би представљала руску школу у Новом Саду, као и о могућности да руске школе и компанија НИС помогну школи „Јован Поповић“ да отвори билингвална одељења, односно одељења у којима би се неки предмети учили на српском, а неки на руском језику.

- Нови Сад је у својој историји имао грчку, немачку и јеврејску школу, а као мултикултурална средина, али и место у којем послује једна од највећих руских компанија логично је да ускоро добије и руску школу, коју ће похађати како руска, тако и српска деца - изјавио је Радомир Дабетић и додао да овај пројекат већ има подршку Руске федерације, а да ће га према уверавању из Министарства образовања, подржати и Република Србија.

Помоћник градоначелника Вања Вученовић, који је иницирао пројекат отварања одељења на руском језику у оквиру новосадских школа истакао је да је сарадња између Србије и Руске федерације, као и између градова побратима Новог Сада и Нижњег Новгорода у области културе и образовања на високом нивоу, што представља добру основу за развој привредне сарадње и привлачење инвестиција.
- Сагледавајући међусобне интересе Град Нови Сад и компанија НИС препознали су потребу отварања одељења на руском језику у нашим школама. Сматрамо да оваква могућност представља додатни подстрек руским инвеститорима који су увек добродошли у Нови Сад - изјавио је Вања Вученовић.

Начелник Управе за образовање Александар Малкин се захвалио на пријему и изразио спремност да представници градске администрације Нижњег Новгорода, као и представници образовних институција учествују у организацији пројекта и у обучавању деце.

Заменик Директора Функције за организациона питања и људске ресурсе у компанији НИС Петрук Татјана је нагласила да је могућност школовања деце у руским школама, које ће бити акредитоване од Министарства просвете Руске федерације веома значајно за ову компанију, као и да ће НИС активно учествовати у свим фазама реализације, али и у финансирању пројекта.
- Сматрамо да ће обучавање српске и руске деце по руском програму представљати добру платформу за добијање вишег образовања у образовним институцијама у Русији, што ће допринети повећању висококвалификованих кадрова који ће моћи да раде у НИС-у, али и у другим српским и мултунационалним компанијама- истакла је Татјана Петрук.

На састанку је договорено да ће оснивач одељења на руском језику бити Основна школа "Јован Поповић" за чију надоградњу су обезбеђена средства из буџета Града, као и да се почетак рада свих разреда нових одељења може очекивати 1. септембра наредне године.

Нови Сад, 27. септембар 2013. године