Čitaj mi

ODELJENJA NA RUSKOM JEZIKU OD SEPTEMBRA U OŠ "JOVAN POPOVIĆ"

Član Gradskog veća za obrazovanje Radomir Dabetić, zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Vanjom Vučenovićem i šefom kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandrom Petrovićem,  primio je delegaciju Nižnjeg Novgoroda koju je predvodio načelnik Uprave za obrazovanje Aleksandar Malkin. Sastanku su prisustvovali načelnik Uprave za obrazovanje Grada Novog Sada Branko Novaković, kao i predstavnici kompanije NIS i Osnovne škole "Jovan Popović".

Tokom sastanka razgovaralo se o zajedničkom projektu koji ima za cilj otvoranje odeljenja na ruskom jeziku koja bi predstavljala rusku školu u Novom Sadu, kao i o mogućnosti da ruske škole i kompanija NIS pomognu školi „Jovan Popović“ da otvori bilingvalna odeljenja, odnosno odeljenja u kojima bi se neki predmeti učili na srpskom, a neki na ruskom jeziku.

- Novi Sad je u svojoj istoriji imao grčku, nemačku i jevrejsku školu, a kao multikulturalna sredina, ali i mesto u kojem posluje jedna od najvećih ruskih kompanija logično je da uskoro dobije i rusku školu, koju će pohađati kako ruska, tako i srpska deca - izjavio je Radomir Dabetić i dodao da ovaj projekat već ima podršku Ruske federacije, a da će ga prema uveravanju iz Ministarstva obrazovanja, podržati i Republika Srbija.

Pomoćnik gradonačelnika Vanja Vučenović, koji je inicirao projekat otvaranja odeljenja na ruskom jeziku u okviru novosadskih škola istakao je da je saradnja između Srbije i Ruske federacije, kao i između gradova pobratima Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda u oblasti kulture i obrazovanja na visokom nivou, što predstavlja dobru osnovu za razvoj privredne saradnje i privlačenje investicija.
- Sagledavajući međusobne interese Grad Novi Sad i kompanija NIS prepoznali su potrebu otvaranja odeljenja na ruskom jeziku u našim školama. Smatramo da ovakva mogućnost predstavlja dodatni podstrek ruskim investitorima koji su uvek dobrodošli u Novi Sad - izjavio je Vanja Vučenović.

Načelnik Uprave za obrazovanje Aleksandar Malkin se zahvalio na prijemu i izrazio spremnost da predstavnici gradske administracije Nižnjeg Novgoroda, kao i predstavnici obrazovnih institucija učestvuju u organizaciji projekta i u obučavanju dece.

Zamenik Direktora Funkcije za organizaciona pitanja i ljudske resurse u kompaniji NIS Petruk Tatjana je naglasila da je mogućnost školovanja dece u ruskim školama, koje će biti akreditovane od Ministarstva prosvete Ruske federacije veoma značajno za ovu kompaniju, kao i da će NIS aktivno učestvovati u svim fazama realizacije, ali i u finansiranju projekta.
- Smatramo da će obučavanje srpske i ruske dece po ruskom programu predstavljati dobru platformu za dobijanje višeg obrazovanja u obrazovnim institucijama u Rusiji, što će doprineti povećanju visokokvalifikovanih kadrova koji će moći da rade u NIS-u, ali i u drugim srpskim i multunacionalnim kompanijama- istakla je Tatjana Petruk.

Na sastanku je dogovoreno da će osnivač odeljenja na ruskom jeziku biti Osnovna škola "Jovan Popović" za čiju nadogradnju su obezbeđena sredstva iz budžeta Grada, kao i da se početak rada svih razreda novih odeljenja može očekivati 1. septembra naredne godine.

Novi Sad, 27. septembar 2013. godine