Читај ми

ОБНОВЉЕНИ УГОВОРИ ОПЕНС-А СА 42 ОМЛАДИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Конференција ОПЕНС2019 на којој су обновљени уговори са 42 омладинске организације које од 2017. године спроводе 46 програмских активности, одржана је у Мастер центру Новосадског сајма.

Присутнима су се том приликом обратили координатор ОПЕНС 2019 Вукашин Гроздановић, помоћница Министра културе и информисања Републике Србије Асја Драча Мунтеан, помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину Драган Милић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Није поента само у 2019. години и овој престижној титули, већ је то изврсна прилика да утемељимо фундаменталне ствари за омладинску политику и да их унапређујемо у наредним годинама. Веома сам поносан што у Новом Саду омлдинске организације креирају политику за младе, и то је континуиран и системски процес. Сви делујемо заједно, а резултат таквог деловања је и освајање саме титуле. Циљ нам је да позитивну причу из Новог Сада проширимо и на друге градове у Србији - нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину честитао је организацијама које су обновиле уговоре и пожелео им пуно успеха у реализацији програма. Он је рекао да је у 2018. Покрајинска влада подржала ОПЕНС са 22 600 000 динара, и најавио да ће се таква подршка наставити.

Према речима Вукашина Гроздановића у предузетим програмским активностима Омладинског савеза удружења ''Нови Сад Омладинска престоница Европе – ОПЕНС2019'' је, само током 2018. године, учествовало 75 000 младих. Како је најавио за период од три године на различите начине ОПЕНС ће укључити преко пола милиона младих из целе Европе.

- Прошле године је за реализацију пројеката издвојено преко 40 милиона динара, а ове године ћемо издвојити преко 90 милиона. Партнерство са организацијама је битно јер су оне са нама од почетка, када смо писали апликацију, па је ред да је заједнички спроводимо. Увели смо строжији систем евалуације и финансијске контроле пројеката, јер желимо да поставимо стандарде и покажемо зашто смо Омладинска престоница Европе. Ове године биће много обука јер треба да градимо капацитете организација - истакао је Вукашин Гроздановић и нагласио да је ОПЕНС подржан од Републике, Покрајине и Града, те да ће преко 350 милиона динара бити уложено у њихове активности у 2019. години.

Нови Сад, 24. јануар 2019. године