Čitaj mi

OBNOVLJENI UGOVORI OPENS-A SA 42 OMLADINSКE ORGANIZACIJE

Кonferencija OPENS2019 na kojoj su obnovljeni ugovori sa 42 omladinske organizacije koje od 2017. godine sprovode 46 programskih aktivnosti, održana je u Master centru Novosadskog sajma.

Prisutnima su se tom prilikom obratili koordinator OPENS 2019 Vukašin Grozdanović, pomoćnica Ministra kulture i informisanja Republike Srbije Asja Drača Muntean, pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Dragan Milić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Nije poenta samo u 2019. godini i ovoj prestižnoj tituli, već je to izvrsna prilika da utemeljimo fundamentalne stvari za omladinsku politiku i da ih unapređujemo u narednim godinama. Veoma sam ponosan što u Novom Sadu omldinske organizacije kreiraju politiku za mlade, i to je kontinuiran i sistemski proces. Svi delujemo zajedno, a rezultat takvog delovanja je i osvajanje same titule. Cilj nam je da pozitivnu priču iz Novog Sada proširimo i na druge gradove u Srbiji - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu čestitao je organizacijama koje su obnovile ugovore i poželeo im puno uspeha u realizaciji programa. On je rekao da je u 2018. Pokrajinska vlada podržala OPENS sa 22 600 000 dinara, i najavio da će se takva podrška nastaviti.

Prema rečima Vukašina Grozdanovića u preduzetim programskim aktivnostima Omladinskog saveza udruženja ''Novi Sad Omladinska prestonica Evrope – OPENS2019'' je, samo tokom 2018. godine, učestvovalo 75 000 mladih. Кako je najavio za period od tri godine na različite načine OPENS će uključiti preko pola miliona mladih iz cele Evrope.

- Prošle godine je za realizaciju projekata izdvojeno preko 40 miliona dinara, a ove godine ćemo izdvojiti preko 90 miliona. Partnerstvo sa organizacijama je bitno jer su one sa nama od početka, kada smo pisali aplikaciju, pa je red da je zajednički sprovodimo. Uveli smo strožiji sistem evaluacije i finansijske kontrole projekata, jer želimo da postavimo standarde i pokažemo zašto smo Omladinska prestonica Evrope. Ove godine biće mnogo obuka jer treba da gradimo kapacitete organizacija - istakao je Vukašin Grozdanović i naglasio da je OPENS podržan od Republike, Pokrajine i Grada, te da će preko 350 miliona dinara biti uloženo u njihove aktivnosti u 2019. godini.

Novi Sad, 24. januar 2019. godine