Читај ми

ОБИЛАЗАК ОБЈЕКАТА ЗА СМЕШТАЈ БЕСКУЋНИКА

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић, помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић и директорка Центра за социјални рад Добрила Чачија обишли су објекте за смештај бескућника и Свратиште за децу улице с обзиром на новонасталу ситуацију узроковану неповољним временским условима.

-Посетом објеката за смештај бескућника, показали смо како се Град Нови Сад подједнако одговорно односи према свим својим грађанима, без обзира на њихов социјални статус. Град  располаже преноћиштем за бескућнике при Центру за социјални рад, где тренутно борави 11 мушких особа, и прихватилиштем у Темеринској улици које је намењено боравку женских особа. У граду је активан и Дневни боравак за бескућнике на Булевару краља Петра I, а корисници услуга прихватне станице и дневног боравка за бескућнике су егзистенцијално угрожена одрасла и старија лица– рекао је Тихомир Николић.

У Прихватну станицу и дневни боравак за бескућнике корисници долазе на личну иницијативу, на иницијативу Центра за социјални рад, дојавом грађана, интервенцијом здравствене установе и интервенцијом полицијске управе. У склопу Прихватне станице и дневног боравка за бескућнике пружају се многобројне услуге, као што су помоћ у остваривању одређених права из области здравствене и социјалне заштите, упућивање на лечење, превоз до установе здравствене заштите или у Прихватилиште, лична хигијена, пресвлачење, прање и сушење гардеробе корисника, обезбеђивање веша и половне гардеробе и обуће, исхрана која подразумева суви оброк и топли напитак као и организовање слободног времена корисника. Дневни боравак отворен је сваким даном од 7 до 19 часова, а викендом и државним празницима од 7 до 18 часова. У Преноћишту за бескућнике при Центру за социјални рад корисници свакодневно од 19  часова па до јутра могу удобно провести ноћ.

Координаторка Свратишта за децу улице Далиборка Батрнек-Антонић је истакла да су врата Свратишта отворена свакодневно од 8 до 20.30 часова на Булевару ослобођења бр. 39, а у току децембра је, како је рекла, у њему боравило од 50 до 55 деце.

Приликом обиласка Прихватилишта са прихватном станицом у Футогу, руководилац  Анђелка Бараћ је нагласила да су капацитети  прихватилишта предвиђени за 35 корисника, али су, према њеним речима, припремљени и помоћни лежајеви у случају да се јави још корисника.

-За сада успевамо да збринемо све кориснике и пружимо им наше услуге, а сва лица којима је потребан смештај могу се лично обратити Центру за социјални рад  – рекла је Анђелка Бараћ.

Нови Сад, 10. јануар 2017. године