Čitaj mi

OBILAZAK OBJEKATA ZA SMEŠTAJ BESKUĆNIKA

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić, pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković i direktorka Centra za socijalni rad Dobrila Čačija obišli su objekte za smeštaj beskućnika i Svratište za decu ulice s obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu nepovolјnim vremenskim uslovima.

-Posetom objekata za smeštaj beskućnika, pokazali smo kako se Grad Novi Sad podjednako odgovorno odnosi prema svim svojim građanima, bez obzira na njihov socijalni status. Grad  raspolaže prenoćištem za beskućnike pri Centru za socijalni rad, gde trenutno boravi 11 muških osoba, i prihvatilištem u Temerinskoj ulici koje je namenjeno boravku ženskih osoba. U gradu je aktivan i Dnevni boravak za beskućnike na Bulevaru kralјa Petra I, a korisnici usluga prihvatne stanice i dnevnog boravka za beskućnike su egzistencijalno ugrožena odrasla i starija lica– rekao je Tihomir Nikolić.

U Prihvatnu stanicu i dnevni boravak za beskućnike korisnici dolaze na ličnu inicijativu, na inicijativu Centra za socijalni rad, dojavom građana, intervencijom zdravstvene ustanove i intervencijom policijske uprave. U sklopu Prihvatne stanice i dnevnog boravka za beskućnike pružaju se mnogobrojne usluge, kao što su pomoć u ostvarivanju određenih prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, upućivanje na lečenje, prevoz do ustanove zdravstvene zaštite ili u Prihvatilište, lična higijena, presvlačenje, pranje i sušenje garderobe korisnika, obezbeđivanje veša i polovne garderobe i obuće, ishrana koja podrazumeva suvi obrok i topli napitak kao i organizovanje slobodnog vremena korisnika. Dnevni boravak otvoren je svakim danom od 7 do 19 časova, a vikendom i državnim praznicima od 7 do 18 časova. U Prenoćištu za beskućnike pri Centru za socijalni rad korisnici svakodnevno od 19  časova pa do jutra mogu udobno provesti noć.

Koordinatorka Svratišta za decu ulice Daliborka Batrnek-Antonić je istakla da su vrata Svratišta otvorena svakodnevno od 8 do 20.30 časova na Bulevaru oslobođenja br. 39, a u toku decembra je, kako je rekla, u njemu boravilo od 50 do 55 dece.

Prilikom obilaska Prihvatilišta sa prihvatnom stanicom u Futogu, rukovodilac  Anđelka Barać je naglasila da su kapaciteti  prihvatilišta predviđeni za 35 korisnika, ali su, prema njenim rečima, pripremlјeni i pomoćni ležajevi u slučaju da se javi još korisnika.

-Za sada uspevamo da zbrinemo sve korisnike i pružimo im naše usluge, a sva lica kojima je potreban smeštaj mogu se lično obratiti Centru za socijalni rad  – rekla je Anđelka Barać.

Novi Sad, 10. januar 2017. godine