Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНО ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА ПОВЕЉЕ О БРАТИМЉЕЊУ

У част обележавања двадесетогодишњице званичног потписивања Повеље о братимљењу између Новог Сада и Норича, Град Нови Сад организовао је изложбу фотографија у галерији Фото, кино и видео савеза, као и концерт еминентних новосадских уметника који су имали запажене наступе у Норичу.

- Поздрављам вас у име Града Новог Сада и свих његових грађана. Изложба фотографија два града сведочи о великој блискости која је настајала и пре формализованог пријатељства, јер су наше братсво, сарадња и контакти вишедеценијски. Захваљујемо гостима Дајани и Питеру Беклију на томе што су као искрени пријатељи овог града много пута доносили драгоцену и значајну хуманитарну помоћ у најтежим тренуцима за Нови Сад. Да ова сарадња није само формална сарадња градских руководстава сведочи и друштво које паралелно постоји и драго нам је да је са нама господин Даглас Андервуд председник Друштва пријатељства Норфолк&Норич-Нови Сад. - изјавио је помоћник градоначелника Золтан Буњик прогласивши изложбу отвореном.

Након изложбе, у Свечаној сали Градске куће уприличен је концертни програм у којем су учествовали Инклузивни мешовити хор "Исон", Марина Милић Апостоловић (клавир), Лаура Леваи Аксин (флаута), Ирис Кобал (клавир), Рита Кинка (клавир) и Хор Саборне цркве у Новом Саду "Свети Георгије". Присутне је у име Града Новог Сада поздравио помоћник градоначелника Владимир Копицл.

- Као грађани Новог Сада свесни смо да смо, не само са нашим градом побратимом Норичем, него и далеко шире, планетарно, са грађанима света, равноправни у много чему. А вечерас, на двадесетогодишњицу братимљења наша два града, поновни долазак наших драгих гостију из Норича, подсећа нас управо на оно што је у том нашем једином и захукталом свету постало и остало добро, чврсто и данас неопходно упориште. То називамо пријатељством, бригом, сарадњом - свим оним чему су наши вечерашњи гости и формални и неформални амбасадори када су наша два града у питању. - рекао је том приликом Копицл.

Повеља о братимљењу потписана је 27. октобра 1989. године током боравка званичне делегације Скупштине Града Новог Сада у Норичу. Потписивање повеља крунисало је богату и разноврсну сарадњу у областима образовања, науке, културе, уметности и урбанизма чији почетак датира још од давне 1960. године. Током периода дугог готово 50 година главни носиоци сарадње били су чланови Друштва пријатељства Норфолк&Норич-Нови Сад и братског Удружења које је деловало у Новом Саду, а она се увек заснивала на искреним и пријатељским односима које су становници оба града неговали генерацијама.

Приликом обележавања важног јубилеја за Нови Сад и Норич, присутнима се обратио и председник Скупштине Града Александар Јовановић, а почасни грађани Новог Сада Питер и Дајана Бекли, брачни пар из Норича, поздравили су пријатељство два града пожелевши да оно траје још дуги низ година.

Нови Сад, 28. октобар 2009. године