Čitaj mi

OBELEŽENO DVADESET GODINA OD POTPISIVANJA POVELJE O BRATIMLJENJU

U čast obeležavanja dvadesetogodišnjice zvaničnog potpisivanja Povelje o bratimljenju između Novog Sada i Noriča, Grad Novi Sad organizovao je izložbu fotografija u galeriji Foto, kino i video saveza, kao i koncert eminentnih novosadskih umetnika koji su imali zapažene nastupe u Noriču.

- Pozdravljam vas u ime Grada Novog Sada i svih njegovih građana. Izložba fotografija dva grada svedoči o velikoj bliskosti koja je nastajala i pre formalizovanog prijateljstva, jer su naše bratsvo, saradnja i kontakti višedecenijski. Zahvaljujemo gostima Dajani i Piteru Bekliju na tome što su kao iskreni prijatelji ovog grada mnogo puta donosili dragocenu i značajnu humanitarnu pomoć u najtežim trenucima za Novi Sad. Da ova saradnja nije samo formalna saradnja gradskih rukovodstava svedoči i društvo koje paralelno postoji i drago nam je da je sa nama gospodin Daglas Andervud predsednik Društva prijateljstva Norfolk&Norič-Novi Sad. - izjavio je pomoćnik gradonačelnika Zoltan Bunjik proglasivši izložbu otvorenom.

Nakon izložbe, u Svečanoj sali Gradske kuće upriličen je koncertni program u kojem su učestvovali Inkluzivni mešoviti hor "Ison", Marina Milić Apostolović (klavir), Laura Levai Aksin (flauta), Iris Kobal (klavir), Rita Kinka (klavir) i Hor Saborne crkve u Novom Sadu "Sveti Georgije". Prisutne je u ime Grada Novog Sada pozdravio pomoćnik gradonačelnika Vladimir Kopicl.

- Kao građani Novog Sada svesni smo da smo, ne samo sa našim gradom pobratimom Noričem, nego i daleko šire, planetarno, sa građanima sveta, ravnopravni u mnogo čemu. A večeras, na dvadesetogodišnjicu bratimljenja naša dva grada, ponovni dolazak naših dragih gostiju iz Noriča, podseća nas upravo na ono što je u tom našem jedinom i zahuktalom svetu postalo i ostalo dobro, čvrsto i danas neophodno uporište. To nazivamo prijateljstvom, brigom, saradnjom - svim onim čemu su naši večerašnji gosti i formalni i neformalni ambasadori kada su naša dva grada u pitanju. - rekao je tom prilikom Kopicl.

Povelja o bratimljenju potpisana je 27. oktobra 1989. godine tokom boravka zvanične delegacije Skupštine Grada Novog Sada u Noriču. Potpisivanje povelja krunisalo je bogatu i raznovrsnu saradnju u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti i urbanizma čiji početak datira još od davne 1960. godine. Tokom perioda dugog gotovo 50 godina glavni nosioci saradnje bili su članovi Društva prijateljstva Norfolk&Norič-Novi Sad i bratskog Udruženja koje je delovalo u Novom Sadu, a ona se uvek zasnivala na iskrenim i prijateljskim odnosima koje su stanovnici oba grada negovali generacijama.

Prilikom obeležavanja važnog jubileja za Novi Sad i Norič, prisutnima se obratio i predsednik Skupštine Grada Aleksandar Jovanović, a počasni građani Novog Sada Piter i Dajana Bekli, bračni par iz Noriča, pozdravili su prijateljstvo dva grada poželevši da ono traje još dugi niz godina.

Novi Sad, 28. oktobar 2009. godine