Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ГРАДА НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је обележавању 70. годишњице Историјског архива Града Новог Сада, а тим поводом обишао је изложбу „Светосавље и наше доба на тему Патријарх српски Павле“ постављену у простору градског Архива.

- Архив је 62 године чувао грађу у некадашњим војним касарнама, где је она пропадала све до 2016. године, када је добио савремени, наменски изграђен објекат, који обезбеђује најбоље услове за чување грађе, као и велики изложбени простор у којем се често приређују тематске изложбе и друге културне манифестације. Историјски архив има данас статус међуопштинског архива, а документи у његовим фондовима и збиркама обухватају период од средине 18. века до данашњих дана, са око 9000 метара архивске грађе у оквиру преко 1000 фондова, и извор су података значајних за политичку, културну, привредну, а самим тим и црквену историју Новог Сада и околних општина.
Чувајући историју, традицију и културу, Нови Сад и цела Србија граде своје место на мапи европских држава и народа, јер само идентитетски свесни народи могу да рачунају и на садашњост, а посебно на будућност - рекао је градоначелник честитавши јубилеј директору Историјског архива Града Петру Ђурђеву, свим запосленима и свим грађанима Новог Сада.

Директор Петар Ђурђев осврнуо се на тешке почетке оснивања Архива и нагласио колико је битно да као народ чувамо културу сећања.

- Захвалио бих градоначелнику Ђурићу на великој подршци коју имамо од Града Новог Сада, а посебно смо захвални председнику Владе Републике Србије и бившем градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу који је препознао значај постојања овакве институције и омогућио нам да данас несметано радимо и чувамо од заборава историјске знаменитости управо у овом велелепном здању – рекао је Ђурђев.

Нови Сад, 23. мај 2024. године