Čitaj mi

OBELEŽENO 70 GODINA OD OSNIVANJA ISTORIJSKOG ARHIVA GRADA NOVOG SADA

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je obeležavanju 70. godišnjice Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, a tim povodom obišao je izložbu „Svetosavlje i naše doba na temu Patrijarh srpski Pavle“ postavljenu u prostoru gradskog Arhiva.

- Arhiv je 62 godine čuvao građu u nekadašnjim vojnim kasarnama, gde je ona propadala sve do 2016. godine, kada je dobio savremeni, namenski izgrađen objekat, koji obezbeđuje najbolje uslove za čuvanje građe, kao i veliki izložbeni prostor u kojem se često priređuju tematske izložbe i druge kulturne manifestacije. Istorijski arhiv ima danas status međuopštinskog arhiva, a dokumenti u njegovim fondovima i zbirkama obuhvataju period od sredine 18. veka do današnjih dana, sa oko 9000 metara arhivske građe u okviru preko 1000 fondova, i izvor su podataka značajnih za političku, kulturnu, privrednu, a samim tim i crkvenu istoriju Novog Sada i okolnih opština.
Čuvajući istoriju, tradiciju i kulturu, Novi Sad i cela Srbija grade svoje mesto na mapi evropskih država i naroda, jer samo identitetski svesni narodi mogu da računaju i na sadašnjost, a posebno na budućnost - rekao je gradonačelnik čestitavši jubilej direktoru Istorijskog arhiva Grada Petru Đurđevu, svim zaposlenima i svim građanima Novog Sada.

Direktor Petar Đurđev osvrnuo se na teške početke osnivanja Arhiva i naglasio koliko je bitno da kao narod čuvamo kulturu sećanja.

- Zahvalio bih gradonačelniku Đuriću na velikoj podršci koju imamo od Grada Novog Sada, a posebno smo zahvalni predsedniku Vlade Republike Srbije i bivšem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću koji je prepoznao značaj postojanja ovakve institucije i omogućio nam da danas nesmetano radimo i čuvamo od zaborava istorijske znamenitosti upravo u ovom velelepnom zdanju – rekao je Đurđev.

Novi Sad, 23. maj 2024. godine