Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД ДЕПОРТАЦИЈЕ НОВОСАДСКИХ ЈЕВРЕЈА У ЛОГОРЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је комеморативном историјском часу поводом обележавања годишњице депортације новосадских Јевреја у злогласне логоре Европе. Крајем априла 1944. године, након преузимања власти у Мађарској, нацисти су покренули акцију ликвидације целокупне популације Јевреја у подручјима под контролом Мађарске. У ноћу између 25. и 26. априла те године, у целој Бачкој Јеврејима је забрањено да напуштају станове, а потом су одвођени у просторије Синагоге у Новом Саду. Након тога, одвођени су неколико дана из Новог Сада у логоре смрти. Из Новог Сада је депортовано 1 900 Јевреја, а крај рата је дочекало само њих 300.

- Наше сећање на ове трагичне догађаје је веома важно, јер ми овим комеморативним историјским часом упозоравамо на очување највеће цивилизацијске вредности - а то је људски живот. Значај само једног људског живота је немерљив, а начин на који се сећамо оних који су бесповратно изгубљени много говори о нама и о вредностима које ценимо. Зато овај тренутак користим да нагласим и истакнем да Град Нови Сад ту тамну страницу наше историје никада неће заборавити. Највише због тога, што је на нама одговорност да будућим нараштајима приближимо идеју толеранције и мира, како се та страшна трагедија не би поновила – рекао је градоначелник Вучевић и нагласио да Нови Сад наставља да иде утабаним стазама толеранције, и да кроз суживот и пријатељство људи свих вера и нација подстиче идеју мира.

У оквиру комеморативног часа, врховни рабин Србије Исак Асиел је изговорио Кадиш,  наступио је Хор Јеврејске општине Нови Сад „Хашира“ и састав „Ј'хаз клезмори'“, а присутни су имали прилику да виде и чују исповести преживелих Холокауста. У току програма, обратио се и председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви који је рекао да је према постојећим подацима, за време Другог светског рата убијено, погинуло и умрло у логорима око три хиљаде новосадских Јевреја од 4.350, колико их је пре рата  живело у граду и да је комеморативни час посвећен управо њима. Након завршетка комеморативног програма, испред Синагоге на Спомен плочу венце су, поред градоначелника, положили и представници Амбасада Израела, Немачке, Мађарске, као и представници Јеврејских општина Нови Сад, Београд и Суботица.

Нови Сад, 25. април 2014. године