Čitaj mi

OBELEŽENO 70 GODINA OD DEPORTACIJE NOVOSADSKIH JEVREJA U LOGORE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je komemorativnom istorijskom času povodom obeležavanja godišnjice deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore Evrope. Krajem aprila 1944. godine, nakon preuzimanja vlasti u Mađarskoj, nacisti su pokrenuli akciju likvidacije celokupne populacije Jevreja u područjima pod kontrolom Mađarske. U noću između 25. i 26. aprila te godine, u celoj Bačkoj Jevrejima je zabranjeno da napuštaju stanove, a potom su odvođeni u prostorije Sinagoge u Novom Sadu. Nakon toga, odvođeni su nekoliko dana iz Novog Sada u logore smrti. Iz Novog Sada je deportovano 1 900 Jevreja, a kraj rata je dočekalo samo njih 300.

- Naše sećanje na ove tragične događaje je veoma važno, jer mi ovim komemorativnim istorijskim časom upozoravamo na očuvanje najveće civilizacijske vrednosti - a to je ljudski život. Značaj samo jednog ljudskog života je nemerljiv, a način na koji se sećamo onih koji su bespovratno izgubljeni mnogo govori o nama i o vrednostima koje cenimo. Zato ovaj trenutak koristim da naglasim i istaknem da Grad Novi Sad tu tamnu stranicu naše istorije nikada neće zaboraviti. Najviše zbog toga, što je na nama odgovornost da budućim naraštajima približimo ideju tolerancije i mira, kako se ta strašna tragedija ne bi ponovila – rekao je gradonačelnik Vučević i naglasio da Novi Sad nastavlja da ide utabanim stazama tolerancije, i da kroz suživot i prijateljstvo ljudi svih vera i nacija podstiče ideju mira.

U okviru komemorativnog časa, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel je izgovorio Kadiš,  nastupio je Hor Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira“ i sastav „J'haz klezmori'“, a prisutni su imali priliku da vide i čuju ispovesti preživelih Holokausta. U toku programa, obratio se i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi koji je rekao da je prema postojećim podacima, za vreme Drugog svetskog rata ubijeno, poginulo i umrlo u logorima oko tri hiljade novosadskih Jevreja od 4.350, koliko ih je pre rata  živelo u gradu i da je komemorativni čas posvećen upravo njima. Nakon završetka komemorativnog programa, ispred Sinagoge na Spomen ploču vence su, pored gradonačelnika, položili i predstavnici Ambasada Izraela, Nemačke, Mađarske, kao i predstavnici Jevrejskih opština Novi Sad, Beograd i Subotica.

Novi Sad, 25. april 2014. godine