Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању годишњице Новосадске рације, једне од највећих трагедија у историји Новог Сада, у знак сећања на жртве злогласне акције окупационих снага у Другом светском рату, у којој је у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године у Новом Саду и другим местима Војводине побијено и под лед Дунава бачено неколико хиљада људи.

- Дани када су хортијеви фашисти 1942. године убили и под лед бацили више хиљада Новосађана, туга је коју наш град вечно носи са собом, и сви ми. У нашем Дунаву остале су читаве генерације, остао је читав један град. Били су то најцрњи и најкрвавији дани у којима су страдали Срби, Јевреји, Роми, криви у нечијим болесним умовима само зато што су припадали другом народу, другој вери. Страшни јануарски дани научили су нас да једино заједно, једино сложно, и једино у миру можемо бити брана сваком покушају злочина и зла. Наше достојанствено сећање није никада, и неће никада признати освету и нетрпељивост према другачијем – истако је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Обележавање годишњице Новосадске рације организовали су Град Нови Сад, Јеврејска општина Нови Сад и Епархија Бачка, а у оквиру програма наступио је хор Саборне цркве „Свети Георгије“, помен Српске православне цркве одржао је Његово преосвештенство Eпископ јегарски господин Јероним, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона, затим је наступио хор „Хашира“ и комеморативни обред Јеврејске заједнице, док је помен и беседу одржао врховни Рабин Србије господин Исак Асиел.

Делегације Града Новог Сада, Aмбасаде Израела, Aмбасаде Мађарске, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске и представници потомака жртава Новосадске рације положили су венце на споменик „Породица“, и спустили венац у Дунав са брода Речне флотиле Војске Републике Србије.

По завршетку програма код споменика „Породица“ грађани су позвани да присуствују помену код спомен плоче на новосадској плажи „Штранд“.

Нови Сад, 22. јануар 2016. године