Čitaj mi

OBELEŽENA GODIŠNJICA NOVOSADSKE RACIJE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju godišnjice Novosadske racije, jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi.

- Dani kada su hortijevi fašisti 1942. godine ubili i pod led bacili više hiljada Novosađana, tuga je koju naš grad večno nosi sa sobom, i svi mi. U našem Dunavu ostale su čitave generacije, ostao je čitav jedan grad. Bili su to najcrnji i najkrvaviji dani u kojima su stradali Srbi, Jevreji, Romi, krivi u nečijim bolesnim umovima samo zato što su pripadali drugom narodu, drugoj veri. Strašni januarski dani naučili su nas da jedino zajedno, jedino složno, i jedino u miru možemo biti brana svakom pokušaju zločina i zla. Naše dostojanstveno sećanje nije nikada, i neće nikada priznati osvetu i netrpeljivost prema drugačijem – istako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije organizovali su Grad Novi Sad, Jevrejska opština Novi Sad i Eparhija Bačka, a u okviru programa nastupio je hor Saborne crkve „Sveti Georgije“, pomen Srpske pravoslavne crkve održao je Njegovo preosveštenstvo Episkop jegarski gospodin Jeronim, uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona, zatim je nastupio hor „Hašira“ i komemorativni obred Jevrejske zajednice, dok je pomen i besedu održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

Delegacije Grada Novog Sada, Ambasade Izraela, Ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije položili su vence na spomenik „Porodica“, i spustili venac u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije.

Po završetku programa kod spomenika „Porodica“ građani su pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen ploče na novosadskoj plaži „Štrand“.

Novi Sad, 22. januar 2016. godine