Читај ми

OБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ НОВОСАДСКИХ ЈЕВРЕЈА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је комеморативном програму који је организовала Јеврејска општина Нови Сад поводом 73. годишњице депортације новосадских Јевреја у злогласне логоре. Том приликом, присутнима су се обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић, Врховни рабин Србије Исак Асиел, као и градоначелник који је истакао да суштина обележавања једног од најтрагичнијих датума у новијој историји, није само одавање поште невиним жртвама, већ и јасно упозорење да такве ствари не смеју никада више да се понове.

- Ови дани, којих се тужни сећамо, опомена су и порука да су идеје фашизма и антисемитизма далека прошлост. Свестан сам да се такве идеје могу вратити и под најневинијом маском, али ми смо ту да их препознамо, и да их спречимо. Наша је обавеза, и морална и људска, да се увек са пијететом сећамо, да одамо почаст жртвама, и да никада не заборавимо најтужније датуме у историји Новог Сада. Прошло је 73 године од депортације новосадских Јевреја у злогласне логоре, а највише у Аушвиц. Ти дани направили су живе ране у јеврејском народу, у нашем граду, у целој Европи. Нажалост, грешке из прошлости не можемо исправити, али можемо да сачyвамо сећање и да нашим заједништвом и солидарношћу учинимо све да се такав ужас никада више не понови - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да се велики злочин, који се догодио у Новом Саду 26. априла пре 73 године, никада не сме заборавити.

- Не само да ћемо памтити, већ ћемо увек утицати на актуелне појаве ревизије историје, на нове облике фашизма и на ствари које и у најмањој мери наговештавају да се таква опасност и зло опет могу одиграти – нагласио је Игор Мировић.

Врховни рабин Србије Исак Асиел рекао је да увек мора међу људима постојати макар један „тихи глас“ који ће упозорити и подсетити на време страдања пре седам деценија.

- Тај „тихи глас“ представља сваког од нас, човека који може да утиче на другог човека да не чини зло, јер је свачија дужност да упозори на неправду, па чак и на трунку која може прерасти у злочин – рекао је Врховни рабин Србије Исак Асиел.

У програму посвећеном сећању на депортацију Јевреја 26. априла 1944. године учествовао је гудачки квартет "Панонија", а уприличено је и отварање изложбе Историјског архива Града Новог Сада, Удружења грађана „Данубиус“ и Јеврејске општине Нови Сад "Депортација новосадских Јевреја 1944". Након завршетка програма градоначелник, председник Покрајинске владе, амбасадор Мађарске у Србији Њ.Е. Атила Пинтер, заменица шефа мисије у Амбасади Израела у Београду Џени Седов, представници Савеза јеврејских општина Србије, Јеврејске општине Нови Сад и осталих јеврејских општина, положили су венце на спомен-таблу испред Синагоге.

Нови Сад, 26. април 2017. године