Čitaj mi

OBELEŽENA GODIŠNјICA DEPORTACIJE NOVOSADSKIH JEVREJA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je komemorativnom programu koji je organizovala Jevrejska opština Novi Sad povodom 73. godišnjice deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore. Tom prilikom, prisutnima su se obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, kao i gradonačelnik koji je istakao da suština obeležavanja jednog od najtragičnijih datuma u novijoj istoriji, nije samo odavanje pošte nevinim žrtvama, već i jasno upozorenje da takve stvari ne smeju nikada više da se ponove.

- Ovi dani, kojih se tužni sećamo, opomena su i poruka da su ideje fašizma i antisemitizma daleka prošlost. Svestan sam da se takve ideje mogu vratiti i pod najnevinijom maskom, ali mi smo tu da ih prepoznamo, i da ih sprečimo. Naša je obaveza, i moralna i lјudska, da se uvek sa pijetetom sećamo, da odamo počast žrtvama, i da nikada ne zaboravimo najtužnije datume u istoriji Novog Sada. Prošlo je 73 godine od deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore, a najviše u Aušvic. Ti dani napravili su žive rane u jevrejskom narodu, u našem gradu, u celoj Evropi. Nažalost, greške iz prošlosti ne možemo ispraviti, ali možemo da sačyvamo sećanje i da našim zajedništvom i solidarnošću učinimo sve da se takav užas nikada više ne ponovi - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da se veliki zločin, koji se dogodio u Novom Sadu 26. aprila pre 73 godine, nikada ne sme zaboraviti.

- Ne samo da ćemo pamtiti, već ćemo uvek uticati na aktuelne pojave revizije istorije, na nove oblike fašizma i na stvari koje i u najmanjoj meri nagoveštavaju da se takva opasnost i zlo opet mogu odigrati – naglasio je Igor Mirović.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel rekao je da uvek mora među lјudima postojati makar jedan „tihi glas“ koji će upozoriti i podsetiti na vreme stradanja pre sedam decenija.

- Taj „tihi glas“ predstavlјa svakog od nas, čoveka koji može da utiče na drugog čoveka da ne čini zlo, jer je svačija dužnost da upozori na nepravdu, pa čak i na trunku koja može prerasti u zločin – rekao je Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U programu posvećenom sećanju na deportaciju Jevreja 26. aprila 1944. godine učestvovao je gudački kvartet "Panonija", a upriličeno je i otvaranje izložbe Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Udruženja građana „Danubius“ i Jevrejske opštine Novi Sad "Deportacija novosadskih Jevreja 1944". Nakon završetka programa gradonačelnik, predsednik Pokrajinske vlade, ambasador Mađarske u Srbiji Nј.E. Atila Pinter, zamenica šefa misije u Ambasadi Izraela u Beogradu Dženi Sedov, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad i ostalih jevrejskih opština, položili su vence na spomen-tablu ispred Sinagoge.

Novi Sad, 26. april 2017. godine