Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА 95. ГОДИШЊИЦА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине града проф. др Синиша Севић, заједно са представницима Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, положили су венце на спомен плочу на згради у којој је пре 95 година, 25. новембра 1918. одржана Велика народна скупштина, на којој је донета одлука о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

– Данас обележавамо један од најважнијих датума у историји, не само Новог Сада, него и  нашег народа, а посебно грађана Војводине. Историјска одлука донета на Великој народној скупштини пре 95 година обухватила је све наше снове, снове наших предака сањане и коначно досањане да се присајединимо са матицом, тада Краљевином Србијом. Тадашње одлуке јасно су учиниле да нормално функционише живот у граду Новом Саду, Бачкој, Банату, Барањи и Срему - рекао је градоначелник Милош Вучевић и истакао да је веома значајно што је тада, по први пут у политичкој историји ових простора, поштујући демократска начела приликом избора за посланике признато опште и једнако право гласа, а то право стекле су и жене.

Свечана академија уприличена је у Српском народном позоришту на сцени „Јован Ђорђевић“ којој су присуствовали представници локалне, покрајинске и републичке власти, као и важних установа и институција.

-   На Великој народној скупштини донета је недвојбена одлука да се све области Војводине неопозиво и безусловно присаједине Краљевини Србији, и овлашћена је Влада, у тада ослобођеном Београду, да заступа интересе Војводине у мировној конференцији која је уследила по завршетку Првог светског рата. Нови Сад са поносом памти светле тренутке у својој историји, 9. и 25. новембар када су испуњени вишевековни снови наших предака, а на нама остаје да будемо достојни потомци и да чувамо оно што нам је остављено, а то је слобода - истакао је на Свечаној академији  градоначелник Милош Вучевић и нагласио да је Нови Сад тада био, сада је, а и убудуће ће бити светионик слободе, равноправности и грађанског реда и мира.

Поред градоначелника присутнима се обратио и министар правде и државне управе Никола Селаковић који је у свом обраћању истакао да нема веће части од служења своме роду и да се данас боримо за исте оне вредности за које су се залагали наши преци.

- Данас када обележавамо 95 година од како је српска Војводина постала део Србије, постављамо питање „Има ли веће части до служити своме роду?“, а то је питање пред којим стоји цела наша генерација којој је припала част да данас прославља овај јубилеј и која се припрема да прослави стогодишњицу војводства Србије у Србији. Наши преци су пример како треба да се поступа у тешким временима и чијим се делима треба дивити и поносити. Данас, када се боримо за очување самих себе, свог духовног идентитета и своје државе тражећи своје место у европској породици нација, имамо добар повод да се сетимо предака који су се много пута нашли у сличној ситуацији и у сличним проблемима. Почетком 21. века, Срби који су вековима стајали на бранику Европе траже у њој своје место. Данас се боримо за уређену, праведну, модерну и напредну Србију коју ће њени грађани да чувају, суседи да поштују, а партнери да уважавају. Боримо се заједнички за Србију која ће мудро промишљајући да стане на врх са кога ће моћи да гледа у своју будућност - рекао је у Селаковић.

У оквиру културно-уметничког програма Свечане академије учествовали су хор Ансамбла Вила, Културно уметничка друштва из Таванкута, Гложана и Руског Крстура, као и глумци Гордана Ђурђевић Димић, Сава Стамболић и Миодраг Петровић.

Нови Сад, 25. новембар 2013. године