Čitaj mi

OBELEŽENA 95. GODIŠNJICA PRISAJEDINJENJA VOJVODINE SRBIJI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada prof. dr Siniša Sević, zajedno sa predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, položili su vence na spomen ploču na zgradi u kojoj je pre 95 godina, 25. novembra 1918. održana Velika narodna skupština, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

– Danas obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u istoriji, ne samo Novog Sada, nego i našeg naroda, a posebno građana Vojvodine. Istorijska odluka doneta na Velikoj narodnoj skupštini pre 95 godina obuhvatila je sve naše snove, snove naših predaka sanjane i konačno dosanjane da se prisajedinimo sa maticom, tada Kraljevinom Srbijom. Tadašnje odluke jasno su učinile da normalno funkcioniše život u gradu Novom Sadu, Bačkoj, Banatu, Baranji i Sremu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i istakao da je veoma značajno što je tada, po prvi put u političkoj istoriji ovih prostora, poštujući demokratska načela prilikom izbora za poslanike priznato opšte i jednako pravo glasa, a to pravo stekle su i žene.

Svečana akademija upriličena je u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Jovan Đorđević“ kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne, pokrajinske i republičke vlasti, kao i važnih ustanova i institucija.

- Na Velikoj narodnoj skupštini doneta je nedvojbena odluka da se sve oblasti Vojvodine neopozivo i bezuslovno prisajedine Kraljevini Srbiji, i ovlašćena je Vlada, u tada oslobođenom Beogradu, da zastupa interese Vojvodine u mirovnoj konferenciji koja je usledila po završetku Prvog svetskog rata. Novi Sad sa ponosom pamti svetle trenutke u svojoj istoriji, 9. i 25. novembar kada su ispunjeni viševekovni snovi naših predaka, a na nama ostaje da budemo dostojni potomci i da čuvamo ono što nam je ostavljeno, a to je sloboda - istakao je na Svečanoj akademiji gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da je Novi Sad tada bio, sada je, a i ubuduće će biti svetionik slobode, ravnopravnosti i građanskog reda i mira.

Pored gradonačelnika prisutnima se obratio i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković koji je u svom obraćanju istakao da nema veće časti od služenja svome rodu i da se danas borimo za iste one vrednosti za koje su se zalagali naši preci.

- Danas kada obeležavamo 95 godina od kako je srpska Vojvodina postala deo Srbije, postavljamo pitanje „Ima li veće časti do služiti svome rodu?“, a to je pitanje pred kojim stoji cela naša generacija kojoj je pripala čast da danas proslavlja ovaj jubilej i koja se priprema da proslavi stogodišnjicu vojvodstva Srbije u Srbiji. Naši preci su primer kako treba da se postupa u teškim vremenima i čijim se delima treba diviti i ponositi. Danas, kada se borimo za očuvanje samih sebe, svog duhovnog identiteta i svoje države tražeći svoje mesto u evropskoj porodici nacija, imamo dobar povod da se setimo predaka koji su se mnogo puta našli u sličnoj situaciji i u sličnim problemima. Početkom 21. veka, Srbi koji su vekovima stajali na braniku Evrope traže u njoj svoje mesto. Danas se borimo za uređenu, pravednu, modernu i naprednu Srbiju koju će njeni građani da čuvaju, susedi da poštuju, a partneri da uvažavaju. Borimo se zajednički za Srbiju koja će mudro promišljajući da stane na vrh sa koga će moći da gleda u svoju budućnost - rekao je u Selaković.

U okviru kulturno-umetničkog programa Svečane akademije učestvovali su hor Ansambla Vila, Kulturno umetnička društva iz Tavankuta, Gložana i Ruskog Krstura, kao i glumci Gordana Đurđević Dimić, Sava Stambolić i Miodrag Petrović.

Novi Sad, 25. novembar 2013. godine