Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ЛИСТА ЗА ДЕЦУ ''НЕВЕН''

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић присуствовао је Свечаној академији поводом обележавања јубилеја-35 година од како је наш познати писац и песник Мирослав Мика Антић обновио лист за децу ''Невен''.

- Невен као часопис који је посвећен деци, са дугом традицијом, и већ толико пута потврђеним квалитетом, изузетно је значајан за све нас. Данас, у времену брзог живота и мора информација које су лако доступне, јако је важно да постоје медији са озбиљним приступом, критичким и научним промишљањем садржаја које ће понудити деци. Визија Чика Јове Змаја и Мике Антића захваљујући преданом раду оних који данас брину о Невену, живи и шаље поруку младим генерацијама – истакао је Вања Вученовић.

Лист за децу Невен спада међу најстарије и најбоље часописе овакве врсте не само у нашој земљи већ и у Европи. Основао га је 1880. велики српски песник за децу Јован Јовановић Змај, а обновио Мирослав Антић 1979. Невен излази једном месечно као двоброј на 48 страна, у пуном колору. Његов првенствени задатак је да кроз осмишљене рубрике из свих области стваралаштва правилним усмеравањем утицаја дечје штампе изграђује и афирмише младе личности на информативном, васпитном и рекреативном плану.

Невен је један од оснивача међународног фестивала деце песника у Савином Селу и суорганизатор читавог низа других акција и манифестација посвећених најмлађима.

Нови Сад, 28. август 2014. године