Čitaj mi

OBELEŽEN JUBILEJ LISTA ZA DECU ''NEVEN''

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja-35 godina od kako je naš poznati pisac i pesnik Miroslav Mika Antić obnovio list za decu ''Neven''.

- Neven kao časopis koji je posvećen deci, sa dugom tradicijom, i već toliko puta potvrđenim kvalitetom, izuzetno je značajan za sve nas. Danas, u vremenu brzog života i mora informacija koje su lako dostupne, jako je važno da postoje mediji sa ozbiljnim pristupom, kritičkim i naučnim promišljanjem sadržaja koje će ponuditi deci. Vizija Čika Jove Zmaja i Mike Antića zahvaljujući predanom radu onih koji danas brinu o Nevenu, živi i šalje poruku mladim generacijama – istakao je Vanja Vučenović.

List za decu Neven spada među najstarije i najbolje časopise ovakve vrste ne samo u našoj zemlji već i u Evropi. Osnovao ga je 1880. veliki srpski pesnik za decu Jovan Jovanović Zmaj, a obnovio Miroslav Antić 1979. Neven izlazi jednom mesečno kao dvobroj na 48 strana, u punom koloru. Njegov prvenstveni zadatak je da kroz osmišljene rubrike iz svih oblasti stvaralaštva pravilnim usmeravanjem uticaja dečje štampe izgrađuje i afirmiše mlade ličnosti na informativnom, vaspitnom i rekreativnom planu.

Neven je jedan od osnivača međunarodnog festivala dece pesnika u Savinom Selu i suorganizator čitavog niza drugih akcija i manifestacija posvećenih najmlađima.

Novi Sad, 28. avgust 2014. godine