Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ АМЕРИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА МЕЂУНАРОДНИ РАЗВОЈ - USAID

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовao je свечаном пријему на Петроварадинској тврђави, којим je Америчка агенција за међународни развој (USAID) обележиладесетогодишњицу рада на развоју у Србији и пола века пружања помоћи широм света. Свечаности су такође присуствовали председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић,амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик и директорка мисије USAID- а у Србији Сузан Фриц.Градоначелник Павличић честитао је јубилеј USAID-у и захвалио на подршци коју је та Агенција пружила Новом Саду.

 

-  Успоставили смо интензивну сарадњу са USAIDи захваљујући томе наш буџет је развојни, иако је дупло мањи од оног из периода пре 2008. године. Успели смо сами да се изборимо са последицама економске кризе које се још увек осећају. Кључ успеха је у планирању, доброј организацији и расподели средстава – истакао је градоначелик Игор Павличић.

 

Захваљујући логистичкој и финансијској подршци  USAID- а реализовани су бројни пројекти од виталног значаја за Нови Сад. Основана је Канцеларија за локални економски развој која активно ради на побољшању пословне климе у нашем граду, сачињена је Стратегија привредног развоја Града Новог Сада, први стратешки документ града који представља окосницу  даљег прогреса наше заједнице. Формирање пословног инкубатора допринело је развоју нових младих предузећа из области информационих технологија, отврању нових радних места и што је најважније повећању базе знања.

 

- Желим да се захвалим градоначелнику Павличићу, председнику Пајтићу и свима који дају значајну подршку на остваривању зацртаних циљева, који подразумевају  рад на економском расту и успостављању јаких институција како би Србија наставила путем европских интеграција – истакла је амбасадорка Мери Ворлик.

 

Према речима Сузан Фриц, USAIDје у последњих 10 година уложила скоро 700 милиона долара у пројекте у Србији, с циљем да допринесе привредном напредку, развоју медија и невладиних организација, а успех који су оставрили резултат је добре сарадње и партнерских односа са представницима локалних заједница и власти.

 

Нови Сад, 26. март 2012. године