Čitaj mi

OBELEŽEN JUBILEJ AMERIČKE AGENCIJE ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ - USAID

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je svečanom prijemu na Petrovaradinskoj tvrđavi, kojim je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležiladesetogodišnjicu rada na razvoju u Srbiji i pola veka pružanja pomoći širom sveta. Svečanosti su takođe prisustvovali predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić,ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik i direktorka misije USAID- a u Srbiji Suzan Fric.Gradonačelnik Pavličić čestitao je jubilej USAID-u i zahvalio na podršci koju je ta Agencija pružila Novom Sadu.

 

-  Uspostavili smo intenzivnu saradnju sa USAIDi zahvaljujući tome naš budžet je razvojni, iako je duplo manji od onog iz perioda pre 2008. godine. Uspeli smo sami da se izborimo sa posledicama ekonomske krize koje se još uvek osećaju. Ključ uspeha je u planiranju, dobroj organizaciji i raspodeli sredstava – istakao je gradonačelik Igor Pavličić.

 

Zahvaljujući logističkoj i finansijskoj podršci  USAID- a realizovani su brojni projekti od vitalnog značaja za Novi Sad. Osnovana je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj koja aktivno radi na poboljšanju poslovne klime u našem gradu, sačinjena je Strategija privrednog razvoja Grada Novog Sada, prvi strateški dokument grada koji predstavlja okosnicu  daljeg progresa naše zajednice. Formiranje poslovnog inkubatora doprinelo je razvoju novih mladih preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija, otvranju novih radnih mesta i što je najvažnije povećanju baze znanja.

 

- Želim da se zahvalim gradonačelniku Pavličiću, predsedniku Pajtiću i svima koji daju značajnu podršku na ostvarivanju zacrtanih ciljeva, koji podrazumevaju  rad na ekonomskom rastu i uspostavljanju jakih institucija kako bi Srbija nastavila putem evropskih integracija – istakla je ambasadorka Meri Vorlik.

 

Prema rečima Suzan Fric, USAIDje u poslednjih 10 godina uložila skoro 700 miliona dolara u projekte u Srbiji, s ciljem da doprinese privrednom napredku, razvoju medija i nevladinih organizacija, a uspeh koji su ostavrili rezultat je dobre saradnje i partnerskih odnosa sa predstavnicima lokalnih zajednica i vlasti.

 

Novi Sad, 26. mart 2012. godine