Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРЦА И У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић и дирктор Института за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица проф. др Александар Реџек присуствовали су манифестацији "Оснажите свој живот!" која је одржана у КЦ ''Младост'' у Футогу поводом обележавања Светског дана срца. Том приликом одржано је предавање "Унапређење здравља – превенција кардиоваскуларних болести", али и специјалистички прегледи за грађане као што су мерење притиска, ЕКГ, преглед лекара специјалиста - кардиолога са Института за кардиоваскуларне болести.

- Јако је важно што се сличне акције данас одржавају у више делова града, и када причамо о равномерном развоју то, поред инфраструктурног улагања, подразумева и приступачност различитих услуга, а свакако међу најважније спадају услуге здравствене заштите. Драго ми је што смо у Футогу и што грађани имају прилику да провере своје здравље и да чују корисне савете. Здравственим установама свакако желим да имају што више превентивних акција, а што мање интервенција када се болест већ појави – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима покрајинског секретара за здравство доц. др Зорана Гојковића у Србији 47 особа сваки дан добије инфаркт, а нажалост 15 особа подлегне последицама, па је циљ оваквих акција подизање свести грађана о томе да кардиоваскуларне болести у 80 посто случајева могу бити спречене правилним начином живота.

- Први пут у акцији Секретаријата за задравство у градовима Војводине одвија се организовано иступање здравствених установа међу грађанство како би их информисали и реализовали поједине прегледе. У обележавање Светског дана срца у Новом Саду укључени су и Дом здравља, као и Завод за јавно здравље Вовјодине - истакао је доц. др Зоран Гојковић.

Дирктор Института за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица проф. др Александар Реџек нагласио је да та установа даје велики значај превенцији, и да им много значи велика подршка Покрајине и Града како у лечењу тешких стања, тако и у превентивном деловању.

Поводом Светског дана срца, Дом здравља ''Нови Сад'' је са својим референтним службама такође био на располагању грађанима од 10 до 12 часова на СПЕНС-у. Превентивни центар је мерио ниво шећера у крви, висину крвног притиска и телесну тежину заинтересованих. Саветовалиште за младе одржало је радионицу за ученике првог разреда ОШ ''Јован Дучић'' из Петроварадина, а свим посетиоцима био је на располагању ЕКГ мониторинг. Ученици медицинске школе ''Доситеј Обрадовић'' делили су лифлете о факторима ризика за кардиоваскуларне болести.

Нови Сад, 29. септембар 2016. године