Čitaj mi

OBELEŽEN SVETSKI DAN SRCA I U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković i dirktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica prof. dr Aleksandar Redžek prisustvovali su manifestaciji "Osnažite svoj život!" koja je održana u KC ''Mladost'' u Futogu povodom obeležavanja Svetskog dana srca. Tom prilikom održano je predavanje "Unapređenje zdravlja – prevencija kardiovaskularnih bolesti", ali i specijalistički pregledi za građane kao što su merenje pritiska, EKG, pregled lekara specijalista - kardiologa sa Instituta za kardiovaskularne bolesti.

- Jako je važno što se slične akcije danas održavaju u više delova grada, i kada pričamo o ravnomernom razvoju to, pored infrastrukturnog ulaganja, podrazumeva i pristupačnost različitih usluga, a svakako među najvažnije spadaju usluge zdravstvene zaštite. Drago mi je što smo u Futogu i što građani imaju priliku da provere svoje zdravlje i da čuju korisne savete. Zdravstvenim ustanovama svakako želim da imaju što više preventivnih akcija, a što manje intervencija kada se bolest već pojavi – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo doc. dr Zorana Gojkovića u Srbiji 47 osoba svaki dan dobije infarkt, a nažalost 15 osoba podlegne posledicama, pa je cilj ovakvih akcija podizanje svesti građana o tome da kardiovaskularne bolesti u 80 posto slučajeva mogu biti sprečene pravilnim načinom života.

- Prvi put u akciji Sekretarijata za zadravstvo u gradovima Vojvodine odvija se organizovano istupanje zdravstvenih ustanova među građanstvo kako bi ih informisali i realizovali pojedine preglede. U obeležavanje Svetskog dana srca u Novom Sadu uključeni su i Dom zdravlja, kao i Zavod za javno zdravlje Vovjodine - istakao je doc. dr Zoran Gojković.

Dirktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica prof. dr Aleksandar Redžek naglasio je da ta ustanova daje veliki značaj prevenciji, i da im mnogo znači velika podrška Pokrajine i Grada kako u lečenju teških stanja, tako i u preventivnom delovanju.

Povodom Svetskog dana srca, Dom zdravlja ''Novi Sad'' je sa svojim referentnim službama takođe bio na raspolaganju građanima od 10 do 12 časova na SPENS-u. Preventivni centar je merio nivo šećera u krvi, visinu krvnog pritiska i telesnu težinu zainteresovanih. Savetovalište za mlade održalo je radionicu za učenike prvog razreda OŠ ''Jovan Dučić'' iz Petrovaradina, a svim posetiocima bio je na raspolaganju EKG monitoring. Učenici medicinske škole ''Dositej Obradović'' delili su liflete o faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti.

Novi Sad, 29. septembar 2016. godine