Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста на Јеврејском гробљу. Церемонију је организовала Јеврејска општина Нови Сад, а на основу резолуције Генералне скупштине Уједињених нација, која је усвојена 2005. године, када је 27. јануар проглашен за Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Тог дана, 1945. године, јединице Црвене Армије ослободиле су највећи логор смрти у раздобљу Другог светског рата, Аушвиц – Биркенау у Пољској.

- Сећајући се једног од највећих страдања у историји цивилизације, страдања јеврејског народа у време Другог светског рата, истовремено шаљемо снажну, јасну и недвосмислену поруку да је за наше данашње друштво, за вредности које гајимо и верујемо у њих, апсолутно неприхватљива појава фашизма или нацизма у било ком облику. Данас фашизам нема кукасти крст као лого, већ се појављује у неким другим облицима, у разним видовима насиља. Мислим да сви ми заједно не смемо бити успавани, у смислу да се то више никада не може поновити. Не смемо заборавити ове жртве, и не смемо да их се сећамо само на годишњицу када се у целом свету обележава помен жртвама Холокауста. Свакодневно кроз свој живот и рад морамо да чинимо све оно што је у нашој могућности, да се исте или сличне ствари не догоде. Српски народ је апсолутно солидаран са јевреским, јер су оба народа страдалничка, и јер су оба пропатила током 20. века. Такође, и Роми који живе на овим просторима заједно са Јеврејима и Србима поднели су велике жртве, платили високу цену, да бисмо ми данас живели у слободи - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

У оквиру церемоније обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста на Јеврејском гробљу у Новом Саду прочитана је молитва на хебрејском језику за жртве фашистичког терора, а хор ЈОНС ''Хашира'' извео је ''Тужну песму''.

Нови Сад, 26. јануар 2018. године