Čitaj mi

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na Jevrejskom groblju. Ceremoniju je organizovala Jevrejska opština Novi Sad, a na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja je usvojena 2005. godine, kada je 27. januar proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana, 1945. godine, jedinice Crvene Armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata, Aušvic – Birkenau u Poljskoj.

- Sećajući se jednog od najvećih stradanja u istoriji civilizacije, stradanja jevrejskog naroda u vreme Drugog svetskog rata, istovremeno šaljemo snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku da je za naše današnje društvo, za vrednosti koje gajimo i verujemo u njih, apsolutno neprihvatljiva pojava fašizma ili nacizma u bilo kom obliku. Danas fašizam nema kukasti krst kao logo, već se pojavljuje u nekim drugim oblicima, u raznim vidovima nasilja. Mislim da svi mi zajedno ne smemo biti uspavani, u smislu da se to više nikada ne može ponoviti. Ne smemo zaboraviti ove žrtve, i ne smemo da ih se sećamo samo na godišnjicu kada se u celom svetu obeležava pomen žrtvama Holokausta. Svakodnevno kroz svoj život i rad moramo da činimo sve ono što je u našoj mogućnosti, da se iste ili slične stvari ne dogode. Srpski narod je apsolutno solidaran sa jevreskim, jer su oba naroda stradalnička, i jer su oba propatila tokom 20. veka. Takođe, i Romi koji žive na ovim prostorima zajedno sa Jevrejima i Srbima podneli su velike žrtve, platili visoku cenu, da bismo mi danas živeli u slobodi - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U okviru ceremonije obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu pročitana je molitva na hebrejskom jeziku za žrtve fašističkog terora, a hor JONS ''Hašira'' izveo je ''Tužnu pesmu''.

Novi Sad, 26. januar 2018. godine