Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста, а церемонију је организовала Јеврејска општина Нови Сад. У оквиру церемоније обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста на Јеврејском гробљу у Новом Саду прочитана је молитва на хебрејском језику за жртве фашистичког терора, а хор ЈОНС ''Хашира'' извео је ''Тужну песму''.

- Обележавајући овај датум сећамо се тешких дана и великих злочина, а у циљу и нади да се они више никада не понове. Наша држава кроз Устав и кроз законе санкционише биле какво разликовање на основу нације и вере, а српски народ никада није био антисемистски. Нама су Јевреји увек били пријатељи. Срби су такође страдални народ и због тога са посебним пијететом обележавамо овакве датуме, а кључна порука је да никада не дозволимо да се трагедије и злочини понове. Нове генерације морају учити о немилим историјским догађајима како би избегли све изазове који би могли довести до тога да се сличне ствари понове – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви се захвалио градоначелнику и грађанима који су дошли да обележе Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

- Холокауст није био природна трагедија, већ је нажалост настао људском организацијом. То је једна од највећих трагедија у свету када је организовано убијено шест милиона Јевреја у најзлогласнијим логорима у центру, тада цивилизоване, Европе. Уједињене нације су тек 2005. године установиле 27. јануар као Међународни дан сећања на жртве Холокауста, дан када је ослобођен Аушвиц, и ми га сваке године обележавамо како би скренули пажњу на све што се догодило, и тиме допринели да се тако нешто више никада не понови – нагласио је Горан Леви.

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених Нација, усвојеном 1. новембра 2005. године, 27. јануар проглашен је за Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Тог дана, 1945. године, јединице Црвене Армије ослободиле су највећи логор смрти у раздобљу Другог светског рата, Аушвиц – Биркенау у Пољској.

Нови Сад, 26. јануар 2016. године