Čitaj mi

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, a ceremoniju je organizovala Jevrejska opština Novi Sad. U okviru ceremonije obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu pročitana je molitva na hebrejskom jeziku za žrtve fašističkog terora, a hor JONS ''Hašira'' izveo je ''Tužnu pesmu''.

- Obeležavajući ovaj datum sećamo se teških dana i velikih zločina, a u cilju i nadi da se oni više nikada ne ponove. Naša država kroz Ustav i kroz zakone sankcioniše bile kakvo razlikovanje na osnovu nacije i vere, a srpski narod nikada nije bio antisemistski. Nama su Jevreji uvek bili prijatelji. Srbi su takođe stradalni narod i zbog toga sa posebnim pijetetom obeležavamo ovakve datume, a ključna poruka je da nikada ne dozvolimo da se tragedije i zločini ponove. Nove generacije moraju učiti o nemilim istorijskim događajima kako bi izbegli sve izazove koji bi mogli dovesti do toga da se slične stvari ponove – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi se zahvalio gradonačelniku i građanima koji su došli da obeleže Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

- Holokaust nije bio prirodna tragedija, već je nažalost nastao ljudskom organizacijom. To je jedna od najvećih tragedija u svetu kada je organizovano ubijeno šest miliona Jevreja u najzloglasnijim logorima u centru, tada civilizovane, Evrope. Ujedinjene nacije su tek 2005. godine ustanovile 27. januar kao Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, dan kada je oslobođen Aušvic, i mi ga svake godine obeležavamo kako bi skrenuli pažnju na sve što se dogodilo, i time doprineli da se tako nešto više nikada ne ponovi – naglasio je Goran Levi.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, usvojenom 1. novembra 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana, 1945. godine, jedinice Crvene Armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata, Aušvic – Birkenau u Poljskoj.

Novi Sad, 26. januar 2016. godine