Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић присуствовао је обележавању Светског дана борбе против сиромаштва у просторијама Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада. Тим поводом корисницима Народне кухиње подељено је по 5 килограма  јабука које је донирао „Ротари клуб“ Нови Сад.

-Град Нови Сад предузима низ мера како би помогао социјално угроженом становништву. У оквиру Градске управе за социјалну и дечију заштиту обезбеђују се многе услуге којe доприносе ублажавању сиромаштва. За пројекат „Кухиње за социјално угрожена лица“ опредељено је 27 620 000 динара за 600 куваних оброка дневно и 800 ланч пакета месечно за кориснике из насељених места и оне који не могу да дођу по кувани оброк. Град такође врши поделу помоћи за директно ублажавање сиромаштва, за летовање деце у Баошићима и у одмаралиштима Црвеног крста у Војводини. Град Нови Сад такође води бригу и о старим особама, помаже при додели огрева и хигијенских и прехрамбених пакета, а сваке године у децембру обезбеђује и пакетиће деци корисника Народне кухиње- рекао је Тихомир Николић.

Поред тога, социјално угрожене породице остварују право на бесплатан боравак деце предшколског узраста у Предшколској установи,  бесплатну исхрану у основним школама, а пред полазак у школу и новчану помоћ за децу у износу од 6 000 динара по детету, показне карте за децу и њихове пратиоце. Поред тога обезбеђују се једнократне и интервентне помоћи, умањење обавеза плаћања комуналних услуга, накнада трошкова сахрањивања и многе друге.

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић рекао је да та организација сваког дана дели укупно 600 куваних оброка и 800 ланч пакета корисницима Народне кухиње.

-Захваљујем се представницима „Ротари клуба“ што су обезбедили три тоне јабука за наше кориснике, како би допринели обележавању овог важног датума– рекао је Драган Лазић и додао да Народна кухиња ради у континуитету од 1991. године захваљујући изузетно доброј сарадњи Црвеног крста и Града Новог Сада, а ове године 500 социјално угрожених пензионера ће отићи у бању.

Како је рекао председник „Ротари клуба“ Тибор Бодоло, тaj клуб на овим просторима постоји 90 година, a  један од њихових основних постулата је да помаже друштвену заједницу разним акцијама-од стипендирања младих, помоћи старијим лицима и као и многим другим.

Нови Сад, 17. октобар 2019. године