Čitaj mi

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić prisustvovao je obeležavanju Svetskog dana borbe protiv siromaštva u prostorijama Narodne kuhinje Crvenog krsta Novog Sada. Tim povodom korisnicima Narodne kuhinje podelјeno je po 5 kilograma  jabuka koje je donirao „Rotari klub“ Novi Sad.

-Grad Novi Sad preduzima niz mera kako bi pomogao socijalno ugroženom stanovništvu. U okviru Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu obezbeđuju se mnoge usluge koje doprinose ublažavanju siromaštva. Za projekat „Kuhinje za socijalno ugrožena lica“ opredelјeno je 27 620 000 dinara za 600 kuvanih obroka dnevno i 800 lanč paketa mesečno za korisnike iz naselјenih mesta i one koji ne mogu da dođu po kuvani obrok. Grad takođe vrši podelu pomoći za direktno ublažavanje siromaštva, za letovanje dece u Baošićima i u odmaralištima Crvenog krsta u Vojvodini. Grad Novi Sad takođe vodi brigu i o starim osobama, pomaže pri dodeli ogreva i higijenskih i prehrambenih paketa, a svake godine u decembru obezbeđuje i paketiće deci korisnika Narodne kuhinje- rekao je Tihomir Nikolić.

Pored toga, socijalno ugrožene porodice ostvaruju pravo na besplatan boravak dece predškolskog uzrasta u Predškolskoj ustanovi,  besplatnu ishranu u osnovnim školama, a pred polazak u školu i novčanu pomoć za decu u iznosu od 6 000 dinara po detetu, pokazne karte za decu i njihove pratioce. Pored toga obezbeđuju se jednokratne i interventne pomoći, umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga, naknada troškova sahranjivanja i mnoge druge.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić rekao je da ta organizacija svakog dana deli ukupno 600 kuvanih obroka i 800 lanč paketa korisnicima Narodne kuhinje.

-Zahvalјujem se predstavnicima „Rotari kluba“ što su obezbedili tri tone jabuka za naše korisnike, kako bi doprineli obeležavanju ovog važnog datuma– rekao je Dragan Lazić i dodao da Narodna kuhinja radi u kontinuitetu od 1991. godine zahvalјujući izuzetno dobroj saradnji Crvenog krsta i Grada Novog Sada, a ove godine 500 socijalno ugroženih penzionera će otići u banju.

Kako je rekao predsednik „Rotari kluba“ Tibor Bodolo, taj klub na ovim prostorima postoji 90 godina, a  jedan od njihovih osnovnih postulata je da pomaže društvenu zajednicu raznim akcijama-od stipendiranja mladih, pomoći starijim licima i kao i mnogim drugim.

Novi Sad, 17. oktobar 2019. godine