Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДЕЧИЈЕГ РАДА

Поводом Међународног дана борбе против дечијег рада, Тим Града Новог Сада за борбу против трговине људима и Полицијска управа Нови Сад организовали су акцију у циљу едукације суграђана о превенцији дечијег просјачења. Саветница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић присуствовала је акцији заједно са члановима тима и волонтерима Црвеног крста, а пролазницима је дељен едукативни материјал.

- Данас скрећемо пажњу јавности да у друштву постоје деца која су због злостављања и занемаривања ускраћена да буду срећна, задовољна, да расту и да се развијају у хуманим условима. Креиран је информативни материјал о проблему принудног просјачења као једног од облика трговине људима, са акцентом на децу која се налазе у уличној ситуацији. Дете је дете до 18 године и има права да се школује, да добије адекватну здравствену заштиту, да се игра и дружи са вршњацима, да одмара и спава. Исто тако има право да добије заштиту у случају занемаривања, злостављања и злоупотребе. Деци која просе потребна је заштита, а новац који се том приликом даје, не иде у сврхе задовољења њихових потреба, већ онима који су их ангажовали за те принудне послове. Апелујем на суграђанке и суграђане, да сваки случај просјачења пријаве Полицијској управи на број 192 ради предузимања мера заштите у најбољем интересу детета. Ова акција резултат је добре мултисекторске сарадње између институција и организација цивилног друштва које чине Тим Града Новог Сада за борбу против трговине људима – истакла је Љиљана Коковић.

С обзиром на то да је просјачење веома заступљено у угоститељским објектима, акцији се придружило и Удружење угоститеља Новог Сада, а његов председник Миленко Мијић рекао је да ће едукативни материјал бити дељен гостима, како би се заједничким снагама заштитила деца.

Нови Сад, 11. јун 2021. године