Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар омладине и спорта Вања Удовичић обишли су штандове и терене омладинских и спортских организација које учествују у програму обележавања Међународног дана младих.

- Поносни смо што је Нови Сад домаћин централне манифестације поводом обележавања Међународног дана младих, а то му с пуним правом припада. Нови Сад јесте град младих и себе види као град активне омладине која је носилац бројних пројеката. У најужем смо избору за Омладинску престоницу Европе 2018. године, а ту причу и носе омладинске, невладине и студентске организације. Добијање такве титуле одразило би се позитивно на више поља као што су безбедност младих, услови за образовање, за бављење спортом као и на простор за културне делатности - рекао је градоначелник Милош Вучевић и захвалио се министру Удовичићу што, као велики пријатељ Новог Сада, подржава кандидатуру за престижну титулу, али и бројне друге активности, показујући на делу партнерски однос према локалној самоуправи.

Програм обележавања Међународног дана младих почео је у 17.00 часова, и трајаће до 22.00 сата, а учествују бројне невладине организације, студентске и школске организације, Фонд за младе таленте као и Спортски савез Србије.

- Драго ми је што се на овом месту видело колико подршке локална самоуправа пружа омладинским организацијама, и увек ће у ресорном министарству имати истинског пријатеља. Изабрали смо Нови Сад да обележимо овај важан датум зато што је ушао у најужи избор за Омладинску престоницу Европе, и јако је важно да млади схвате да настојимо да промовишемо све њихове вредности. Овде је данас преко 30 организација из цивилног сектора, што је показатељ добре сарадње са владиним сектором - истакао је министар Вања Удовичић нагласивши значај доношења стратешких докумената Националне Стратегије за младе и Акционог плана за младе.

Посетиоци Штранда имају прилику да се опробају у различитим спортским и рекреативним активностима, да учествују у едукативним радионицама, али и да уживају у свирци младих бендова која је предвиђена од 20.00 до 22.00 часа на главној бини Штранда.
Генерална Скупштина Уједињених нација установила је 12. август као Међународни дан младих 2000. године, а у Србији он се званично обележава од 2007. године.

Међународни дан младих има за циљ да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања младих. Ове године Уједињене нације истакле су грађански активизам као тему од посебног значаја.

Нови Сад, 12. август 2015. године