Čitaj mi

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obišli su štandove i terene omladinskih i sportskih organizacija koje učestvuju u programu obeležavanja Međunarodnog dana mladih.

- Ponosni smo što je Novi Sad domaćin centralne manifestacije povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, a to mu s punim pravom pripada. Novi Sad jeste grad mladih i sebe vidi kao grad aktivne omladine koja je nosilac brojnih projekata. U najužem smo izboru za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, a tu priču i nose omladinske, nevladine i studentske organizacije. Dobijanje takve titule odrazilo bi se pozitivno na više polja kao što su bezbednost mladih, uslovi za obrazovanje, za bavljenje sportom kao i na prostor za kulturne delatnosti - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i zahvalio se ministru Udovičiću što, kao veliki prijatelj Novog Sada, podržava kandidaturu za prestižnu titulu, ali i brojne druge aktivnosti, pokazujući na delu partnerski odnos prema lokalnoj samoupravi.

Program obeležavanja Međunarodnog dana mladih počeo je u 17.00 časova, i trajaće do 22.00 sata, a učestvuju brojne nevladine organizacije, studentske i školske organizacije, Fond za mlade talente kao i Sportski savez Srbije.

- Drago mi je što se na ovom mestu videlo koliko podrške lokalna samouprava pruža omladinskim organizacijama, i uvek će u resornom ministarstvu imati istinskog prijatelja. Izabrali smo Novi Sad da obeležimo ovaj važan datum zato što je ušao u najuži izbor za Omladinsku prestonicu Evrope, i jako je važno da mladi shvate da nastojimo da promovišemo sve njihove vrednosti. Ovde je danas preko 30 organizacija iz civilnog sektora, što je pokazatelj dobre saradnje sa vladinim sektorom - istakao je ministar Vanja Udovičić naglasivši značaj donošenja strateških dokumenata Nacionalne Strategije za mlade i Akcionog plana za mlade.

Posetioci Štranda imaju priliku da se oprobaju u različitim sportskim i rekreativnim aktivnostima, da učestvuju u edukativnim radionicama, ali i da uživaju u svirci mladih bendova koja je predviđena od 20.00 do 22.00 časa na glavnoj bini Štranda.
Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih 2000. godine, a u Srbiji on se zvanično obeležava od 2007. godine.

Međunarodni dan mladih ima za cilj da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja mladih. Ove godine Ujedinjene nacije istakle su građanski aktivizam kao temu od posebnog značaja.

Novi Sad, 12. avgust 2015. godine