Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаности поводом обележавања 56 година од оснивања Универзитета у Новом Саду. У оквиру програма свечаног обележавања годишњице, одржана је свечана седница Савета и Сената Универзитета у Новом Саду, а након тога и промоција почасног доктора наука и нових професора емеритуса.

За почасног доктора правних наука промовисан је др Кристијан фон Бар, редовни професор Универзитета у Оснабрику (Немачка) и оснивач и директор Института за европске правне студије, а за професоре емеритусе: др Никола Грујић, редовни професор Медицинског факултета, др Илија Ћосић, редовни професор Факултета техничких наука и др Бојан Срђевић, редовни професор Пољопривредног факултета.

- Велика предност Новог Сада је што има снажан државни Универзитет, јак професорски кадар и преко 50 000 студената. Охрабрује нас што је све тешња сарадња између приватних компанија и Универзитета. Верујем да ће Универзитет ширити своје капацитете и примати све више студената који ће након школовања моћи да нађу посао. Млади треба добро да размисле приликом избора професије, узимајући у обзир прилике на тржишту рада, а држава је дужна да створи законски и привредни амбијент да они могу да стварају нове вредности за себе и за целу заједницу - истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Ректор Универзитета у Новом Саду др Душан Николић нагласио је да је та образовна институција постигла изузетне резултате у раду током претходног периода.

- Наши студенти су постигли велики успех на европским и светским такмичењима, увели смо низ нових студијских програма, а Универзитет у Новом Саду је постао седиште заједнице државних Универзитета Србије и то ће бити у наредне три године - рекао је Николић додајући да је од велике важности за развој Универзитета изградња научно-технолошког парка која је у другој фази.

Након свечане церемоније наступио је Оркестар хармоника Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду “Соња Маринковић”, под управом професора Горана Пенића, као и хор Универзитета у Новом Саду, под управом др Богдана Ђаковића, професора Академије уметности.

Нови Сад, 28. јун 2016. године