Čitaj mi

OBELEŽEN DAN UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja 56 godina od osnivanja Univerziteta u Novom Sadu. U okviru programa svečanog obeležavanja godišnjice, održana je svečana sednica Saveta i Senata Univerziteta u Novom Sadu, a nakon toga i promocija počasnog doktora nauka i novih profesora emeritusa.

Za počasnog doktora pravnih nauka promovisan je dr Kristijan fon Bar, redovni profesor Univerziteta u Osnabriku (Nemačka) i osnivač i direktor Instituta za evropske pravne studije, a za profesore emerituse: dr Nikola Grujić, redovni profesor Medicinskog fakulteta, dr Ilija Ćosić, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka i dr Bojan Srđević, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta.

- Velika prednost Novog Sada je što ima snažan državni Univerzitet, jak profesorski kadar i preko 50 000 studenata. Ohrabruje nas što je sve tešnja saradnja između privatnih kompanija i Univerziteta. Verujem da će Univerzitet širiti svoje kapacitete i primati sve više studenata koji će nakon školovanja moći da nađu posao. Mladi treba dobro da razmisle prilikom izbora profesije, uzimajući u obzir prilike na tržištu rada, a država je dužna da stvori zakonski i privredni ambijent da oni mogu da stvaraju nove vrednosti za sebe i za celu zajednicu - istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Dušan Nikolić naglasio je da je ta obrazovna institucija postigla izuzetne rezultate u radu tokom prethodnog perioda.

- Naši studenti su postigli veliki uspeh na evropskim i svetskim takmičenjima, uveli smo niz novih studijskih programa, a Univerzitet u Novom Sadu je postao sedište zajednice državnih Univerziteta Srbije i to će biti u naredne tri godine - rekao je Nikolić dodajući da je od velike važnosti za razvoj Univerziteta izgradnja naučno-tehnološkog parka koja je u drugoj fazi.

Nakon svečane ceremonije nastupio je Orkestar harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu “Sonja Marinković”, pod upravom profesora Gorana Penića, kao i hor Univerziteta u Novom Sadu, pod upravom dr Bogdana Đakovića, profesora Akademije umetnosti.

Novi Sad, 28. jun 2016. godine