Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РЕЗЕРВНИХ ВОЈНИХ СТАРЕШИНА

Свечани пријем поводом обележавања 15. септембра – Дана резервних војних старешина Србије одржан је данас у Градској кући. Пријему, којим је обележена 96. годишњица постојања и деловања Организације резервних војних старешина присуствовали су члан Градског већа за културу Вања Вученовић и шеф Кабинета градоначелникa Новог Сада Александар Петровић.

- Новосадска организација Резервних војних старешина чији је циљ одбрана земље и обука у сврху одбрамбених ратова, била је и остала једна од перјаница нашег друштва. Поносни смо на чињеницу да већ дуги низ година, по својим активностима, спада у ред најбољих организација у Србији и региону. Свим припадницима Организације честитам њихов дан уз жељу да стечена знања и вештине реализују у миру и у мирнодопске сврхе - изјавио је Александар Петровић.

Том приликом, уручена су признања Савеза организација резервних војних старешина Србије, најзаслужнијим организацијама и појединцима, а председник градске Организације резервних војних старешина Бошко Пилиповић се захвалио представницима Града на пријему и подршци.

- Данашњи дан је прилика да се подсетимо првих чланове Удружења резервних официра и ратника, а то су били тадашњи краљ, многи значајни људи тог времена, као и легендарни председник војвода Степа Степановић. Такође, веома сам поносан на чињеницу да данас ту традицију настављају наше школе, да нам је чланство подмлађено и да у Новом Саду имамо преко 300 резервних војних старешина – истакао је Бошко Пилиповић.

Оснивачка скупштина Удружења резервних официра и ратника одржана је 15. септембра 1919. године, на годишњицу пробоја Солунског фронта. Традицију овог удружења негује и афирмише Савез организација резервних војних старешина Србије, а 15. септембар проглашен је Даном резервних војних старешина Србије.

Нови Сад, 15. септембар 2015. године